Ruské bombardéry se vrátí na nebe nad Sýrií

Ruské bombardéry Tu-160

Ruské bombardéry Tu-160 Zdroj: Andrej Belenko, Flickr.com (CC BY 2.0)

Ruský bombardér Su-34 nad Sýrií
Ruský bombardér Il-95 sledován britskou stíhačkou Eurofighter Typhoon
Příště chce Rogozin navštívit Rumunsko na palubě bombardéru Tu-160
Strategické bombardéry Tu-22M3
Ruský bombardér Tu-22M
16
Fotogalerie

Rusko posílilo svou leteckou základnu v Sýrii a dopravilo tam několik bombardérů. Napsal to dnes ruský list Izvestija, podle kterého je armáda připravena poslat i letadla na podporu pozemních operací. List se odvolává na nejmenovaného armádního představitele. Ruské ministerstvo obrany zprávu zatím nepotvrdilo. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že si Rusko nedává pro operace v Sýrii žádné časové omezení.

Na základnu Hmímím podle listu dorazila skupina bombardérů Su-24 a Su-34. "Bude-li to zapotřebí, bude letectvo ve dvou třech dnech ještě posíleno. V jednotkách už byly vybrány letouny přímé vojenské podpory Su-25, které čekají na rozkazy velitelů," sdělil zdroj k případnému dalšímu navýšení ruských leteckých sil.

Rusko znásobilo podporu syrské armády po kolapsu příměří, které s USA vyjednalo 9. září. Syrský režim spolu se spojenci minulý týden obnovil boje ve východním Halabu, kde za týden zahynulo přes 300 lidí.

Rusko je vojensky do syrské války zapojeno od loňska a podle dnešních zpráv při ruských náletech od té doby zahynulo na 9000 lidí. Prezident Vladimir Putin letos v březnu nechal část ruských letadel z Hmímímu stáhnout s tím, že cíle, jichž chtěl Kreml v Sýrii dosáhnout, se podařilo splnit. Řekl ale také, že v případě potřeby, budou letadla poslána zpět.

Mluvčí Kremlu Peskov řekl, že hlavním výsledkem ročního působení Ruska v Sýrii je to, že v Damašku není "ani Islámský stát, ani Al-Káida ani fronta An-Nusra". Za nespolehlivé označil údaje, které o obětech zveřejňuje Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Podle ní při ruských vojenských operacích od loňska zahynulo přes 9000 lidí, z nichž asi třetina byli civilisté.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl během dnešního telefonátu svému americkému protějšku Johnu Kerrymu, že Moskva je připravena zvážit další možnosti, jak normalizovat situaci v Halabu. O telefonátu informovala ruská diplomacie. Dohoda o příměří, kterou před časem dojednaly USA a Rusko, byla podle Lavrova na východě Halabu mnohokrát porušena bojovníky skupiny známé dříve jako fronta An-Nusra.

Tato skupina si nyní říká Fronta dobytí Sýrie. Lavrov rovněž obvinil Američany z toho, že se jim nepodařilo odlišit od sebe teroristické skupiny a umírněnou opozici. An-Nusra "se tak může skrývat za jinými ozbrojenými opozičními skupinami, se kterými Washington spolupracuje," dodal šéf ruské diplomacie.