Europoslanci odmítli prodloužení tabákové dohody s Philip Morris

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Evropští poslanci dnes odmítli prodloužení dohody s tabákovou společností Philip Morris International (PMI), jejímž cílem je boj proti výrobě falešných cigaret a pašování. Na zasedání ve Štrasburku se proti dalšímu fungování dohody vyslovilo 414 poslanců, zejména z levicových frakcí. Ti vesměs argumentovali, že další trvání dohody není potřeba vzhledem k nově přijaté směrnici o tabákových výrobcích a k diskutabilním výsledkům, jež zatím partnerství s PMI mělo.

O dalším osudu více než deset let fungující dohody s Philip Morris International, jejíž platnost má vypršet letos v červenci, vyjednává Evropská komise. Ta v roce 2004 s firmou dojednala, že bude bojovat proti nezákonnému trhu se svými výrobky a že za svá dosavadní pochybení unii a členským státům v průběhu 12 let vyplatí miliardu eur. Podobné dohody pak byly v roce 2007 uzavřeny i s firmou Japan Tobacco International a v roce 2010 se společnostmi British American Tobacco a Imperial Tobacco.

Parlament de facto nemá žádnou pravomoc, jak Evropskou komisi přinutit, aby přijala jeho rozhodnutí o dalším vyjednávání s tabákovou společností. Nezávazné usnesení přesto může evropskou exekutivu výrazně ovlivnit, protože jasně vyjádřený názor poslanců bude moci jen těžko ignorovat.

Neprodlužování dohody podpořil například eurokomisař pro zdraví Vytenis Andriukaitis, podle nějž už jí není třeba díky nově přijaté legislativě, jež stanovuje způsoby boje s pašovanými cigaretami. Jiní ale upozorňovali, že směrnice plně vstoupí v platnost až v roce 2019 a že by tedy byla třeba nějaká regulace alespoň na přechodné období.

Jednoznačným argumentem pro další existenci či ukončení dohody se pro europoslance nestalo ani posouzení dosavadních účinků dohody, které komise zveřejnila koncem února. EK sice konstatovala, že mezi lety 2006 a 2014 pokleslo množství zabavených cigaret PMI na nezákonném evropském trhu o 85 procent, sama ale zpochybnila, zda existuje mezi tímto výsledkem a dohodou jednoznačná příčinná souvislost.