Europoslanci schválili sedmiletý unijní rozpočet. Podpořili spojení peněz a vlády práva

Europoslanci schválili sedmiletý unijní rozpočet. Podpořili spojení peněz a vlády práva

Europoslanci schválili sedmiletý unijní rozpočet. Podpořili spojení peněz a vlády práva Zdroj: Reuters

Polský premiér Mateusz Morawiecki (vlevo) a maďarský předseda vlády Viktor Orbán.
Summit evropských lídrů v Bruselu (2. 10. 2020): Německá kancléřka Angela Mekrelová, belgický premiér Alexander De Croo, polský premiér Mateusz Morawiecki a český premiér Andrej Babiš
Polský premiér Mateusz Morawiecki na summitu evropských lídrů v Bruselu (10. 12. 2020)
4
Fotogalerie

Evropský parlament ve středu schválil rozpočet Evropské unie na příštích sedm let, na jehož odblokování se minulý týden shodli lídři unijních zemí. Europoslanci podpořili také nařízení podmiňující čerpání peněz dodržováním principu právního státu, kvůli němuž rozpočet a s ním spojený krizový fond blokovalo Maďarsko s Polskem. Unie se tak definitivně vyhne hrozícímu rozpočtovému provizoriu.

Nová podmínka se bude vztahovat na celý historicky největší balík společných unijních peněz o celkovém objemu přes 1,8 bilionu eur (asi 48 bilionů korun). Zatímco z více než bilionového rozpočtu budou moci členské země začít čerpat hned od ledna, 750 miliard eur z fondu obnovy jim bude k dispozici až poté, co národní parlamenty schválí využití nových daní a poplatků jako příjmů unijní kasy. Právě z nich chce Evropská komise splácet půjčku, kterou si bude muset na finančních trzích kvůli mimořádnému fondu vzít.

„Položili jsme základy pro nový začátek, pro zelenější a férovější Evropu,“ komentoval schválení bezprecedentního balíku předseda EP David Sassoli. Narážel tím mimo jiné na fakt, že podstatná část peněz z rozpočtu i fondu má podporovat přechod unie ke klimaticky odpovědnému hospodářství.

Česko bude i v příštím sedmiletém období patřit k čistým příjemcům z rozpočtu, i díky mimořádnému fondu bude moci vyčerpat celkem až 960 miliard korun.