Evropané si půjčují ostošest, objem půjček rekordně roste

Sídlo ECB ve Frankfurtu,

Sídlo ECB ve Frankfurtu, Zdroj: CTK

Šéf ECB Mario Draghi
Sídlo ECB ve Frankfurtu.
Takzvaná pozitivní nákaza, jak prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi říká příznivému vlivu zlepšené situace na finančních trzích, se v reálné ekonomice zatím ještě neodráží. To se ale změní a ekonomika eurozóny se ve druhém pololetí zotaví. Draghi to řekl na ekonomickém fóru v Davosu. Přispět má k tomu uvolněná měnová politika ECB.
Sazba zůstává. ECB ponechala základní úrok na jednom procentu. Její šéf Mario Draghi řekl, že eurozóna vykazuje signály stabilizace.ECB přesto snížila výhled letošního vývoje ekonomiky
5
Fotogalerie

Objem bankovních úvěrů pro domácnosti v eurozóně vzrostl v květnu opět nejrychlejším tempem od finanční krize před osmi lety a silné tempo znovu vykazoval i růst firemních úvěrů. Dnešní údaje Evropské centrální banky (ECB) jsou dalším potvrzením, že v zemích eura zesiluje úvěrová aktivita, která je často klíčovým ukazatelem budoucího vývoje ekonomiky.

Meziroční růst objemu úvěrů pro domácnosti zrychlil na 2,6 procenta z dubnového tempa 2,4 procenta. Bylo to nejvyšší tempo od března 2009, stále je ale necelou polovinou úrovně z doby před finanční a dluhovou krizí. Většina úvěrů poskytnutých domácnostem jsou hypotéky, uvedla ECB.

Úvěry podnikům v 19 zemích eura zaznamenaly nárůst o 2,4 procenta, stejným tempem jako v předešlém měsíci. Jejich růst je rovněž nejvyšší od počátku roku 2009.

V růstu úvěrů se projevuje několikaletá měnová politika, v jejímž rámci ECB podporuje ekonomiku levnými penězi ve formě rekordně nízkých úrokových sazeb a nákupů státních dluhopisů. Úvěrová aktivita v eurozóně narůstá zhruba od roku 2015.

ECB na svém posledním zasedání z počátku června nechala základní úrokové sazby i program nákupů cenných papírů beze změn, vyloučila ale další snižování úroků. Vypuštění zmínky o snížení sazeb bylo podle analytiků prvním signálem v očekávaném ústupu od stimulační politiky.