Evropské banky mají být odolnější vůči nečekaným šokům

Vlajka Evropské unie

Vlajka Evropské unie Zdroj: profimedia

Ministři financí zemí EU se po měsících vyjednávání shodli na kompromisní podobě opatření, která mají přispět ke snížení rizik v unijním bankovním sektoru. Příslušné novely podle místopředsedy Evropské komise pro euro Valdise Dombrovskise pomohou k tomu, že evropské banky budou odolnější vůči nečekaným šokům.

Dnešní dohoda, které předcházelo asi rok a půl složitých vyjednávání, dostává do evropského právního prostředí postupy domluvené na mezinárodní úrovni po finanční krizi z let 2007 a 2008. Shoda ministrů financí EU znamená, že o dvou nařízeních a dvou směrnicích mohou začít rozhovory s europarlamentem.

"Dnešní dohoda na bankovním balíčku nám také umožní pokročit v práci na dalších prvcích bankovní unie," řekl dnes novinářům Vladislav Goranov, ministr financí nyní předsednického Bulharska. V červnu by se tak členské země mohly například domluvit na vzniku společného unijního fondu pro řešení krizí, předpokladem k tomu byla dnešní shoda na ustavení společné finanční pojistky.

Z pohledu mnoha států jde o spojené nádoby - výrazné snížení bankovních rizik totiž zemím jako je třeba Německo usnadní rozhodnutí přispět do společných fondů, které mají pomáhat problematickým bankám.

"Návrh zajišťuje náležitou rovnováhu domovských a hostitelských států, protože tento aspekt je z pohledu České republiky velmi důležitý," připomněla česká ministryně financí Alena Schillerová.

Banky by si měly například vytvořit dostatečné "záchranné polštáře" pro potřebu rekapitalizace tak, aby je místo věřitelů nemuseli v případě potřeby z potíží dostávat daňoví poplatníci.

Do unijních pravidel se tak dostává celosvětový standard celkové kapacity absorpce ztrát známý jako TLAC u globálně systémově významných bank. Unijní banky budou muset splňovat minimální požadavek na kapitál a způsobilé závazky, který má podle nyní dosaženého kompromisu odpovídat osmi procentům celkových závazků a vlastních zdrojů banky.