Evropskou komisi čeká zemětřesení, Nizozemci mají téma pro předsednictví

předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker Zdroj: ctk/AP

Politický vítěz řeckého dramatu z poloviny července, německý ministr financí Wolfgang Schäuble, si říká o odměnu. Žádá přestavbu Evropské komise, která podle něj neplní svou původní úlohu dohlížitele na pravidla vnitřního trhu. Namísto toho hraje stále více roli „evropské vlády“.

Podle Schäubla a jeho nizozemského kolegy Jeroena Dijsselbloema, jehož země převezme předsednictví EU od počátku roku 2016 a z reformy EK hodlá udělat jedno z klíčových témat svého předsednictví, mají současné pravomoci komise přejít na nový úřad. Ten by byl nezávislý na politicích a byl by obdobou antimonopolního úřadu.

O požadavcích Schäubleho a Dijsselbloema včera informoval německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung s odvoláním na „evropské diplomaty v Bruselu“. Jakou roli by měla vykonávat reformovaná Evropská komise, se list nezmiňuje, Schäuble však údajně myšlenku „politické komise“ podporuje, chtěl by komisi jen zbavit role dohlížitele na evropské smlouvy.

V každém případě budou návrhy časově kolidovat s přípravou britského referenda o setrvání v EU, přičemž premiér David Cameron si jako jednu z podmínek klade zeštíhlení EK. Změny prý zcela nevylučuje ani francouzský prezident François Hollande, takže základní instituce EU nejspíš dojdou výrazných změn již během několika let.

Technická nebo politická role Komise?

Snaha EK o větší politickou roli se projevila i při vyjednáváních mezi zadluženým Řeckem a mezinárodními věřiteli. Komise původně měla mít jen technickou roli a dohlížet na uskutečnění reforem, na nichž se Atény s věřiteli dohodly. Předseda EK Jean-Claude Juncker však podle FAZ tuto roli opustil, přímo se zapojil do vyjednávání a podporoval požadavky řeckého premiéra Alexise Tsiprase na nalezení „politického řešení“ řecké krize a poskytnutí nových úvěrů předlužené zemi.

Celá věc byla v logice vývoje. Juncker vstupoval do eurovoleb roku 2014 jako kandidát č.1 a roli svého úřadu chápe jako roli „politické komise“. Většina hráčů, kteří budou změny připravovat, se možná shodne alespoň v tom, že obě role – dohlížitelského i politického orgánu – bude třeba oddělit.