Evropský parlament schválil obchodní dohodu s Vietnamem. Ruší prakticky všechna cla

Vietnamský závod automobilky Ford

Vietnamský závod automobilky Ford Zdroj: Reuters

Evropský parlament výraznou většinou schválil obchodní dohodu s Vietnamem, která odstraňuje prakticky veškerá cla ve vzájemném obchodování a která je označována za nejobsáhlejší, jakou kdy Evropská unie uzavřela s rozvojovou zemí. Její součástí jsou poprvé také klauzule týkající se lidských práv a práv pracujících, včetně způsobu jejich vymáhání.

Pro dohodu zvedlo ruku 401 poslanců, proti 192. Součástí obchodního paktu bude i dohoda o ochraně investic. Dokument musí nyní schválit všechny členské státy EU. V platnost vstoupí nejdříve v polovině roku.

„Je to jedinečná příležitost zdůraznit naši ambici stát se geopolitickým aktérem, který hájí multilateralismus a bojuje proti protekcionismu,“ uvedl při úterní rozpravě belgický europoslanec a zpravodaj dohody Geert Bourgeois. Podle něj se jedná o nejambicióznější dohodu mezi EU a středněpříjmovou zemí, která bude udávat nový standard pro uzavírání podobných smluv v budoucnu.

Objem obchodní výměny Vietnamu s EU představuje ročně asi 50 miliard eur (1,25 bilionu korun) a podle vyjednavačů by se měl časem zdvojnásobit. Vietnam dosud uplatňuje clo ve výši 78 procent na evropská auta, 50 procent na víno a 35 procent na strojírenské výrobky, do deseti let by se však 99 procent cel mělo snížit na nulu. V případě vstupu dohody v platnost by firmy z EU získaly přístup k veřejným zakázkám ve Vietnamu a jejich výrobky by byly lépe chráněny před padělky.

Před hlasováním vznášela výhrady řada lidskoprávních organizací, které poslance vyzvaly k odložení dohody na dobu, než vláda komunistického Vietnamu učiní konkrétní a ověřitelná opatření na ochranu lidských práv a práv zaměstnanců.

Evropský komisař pro obchod Phil Hogan v úterý uvedl, že Vietnam již před podpisem dohody dosáhl „velkého pokroku“ v reformách pracovního práva i na poli lidských práv. „Pokud dohodu neratifikujeme, budeme mít málo možností, jak věci ve Vietnamu ovlivnit,“ řekl s tím, že na dodržování ustanovení dohody bude dohlížet společná komise.

„EU nezavírá oči před stavem lidských práv nebo ochranou zaměstnanců ve Vietnamu. Nová pravidla počítají s dohledem nad smluvními závazky Vietnamu v těchto oblastech a s případným pozastavením platnosti dohody, pokud by Vietnam tyto závazky neplnil,“ uvedl lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

Rozhodnutí vítá i místopředsedkyně EP Dita Charanzová. „Podařilo se nám dle mého vyjednat velmi dobrou dohodu, která otvírá další trh českým firmám. Pro naši proexportně orientovanou ekonomiku je taková spolupráce s třetími zeměmi extrémně důležitá. Vietnam je navíc pro Česko tradiční obchodní partner, naše firmy mají na co navazovat, i to je pro ně velká konkurenční výhoda,“ uvedla po schválení dohody s tím, že české subjekty dohodou uspoří až 900 milionů korun.