Evropský parlament vyhlásil klimatickou nouzi, chce zvýšit tlak na členské země

Zasedání Evropského parlamentu

Zasedání Evropského parlamentu Zdroj: Reuters

Evropský parlament dnes rozhodl o symbolickém vyhlášení stavu klimatické nouze v Evropské unii. Rezoluci, která chce zvýšit tlak na členské země k přijímání dalších závazků v boji proti klimatickým změnám, podpořila výrazná většina europoslanců.

Stručný text vyhlašující „klimatickou a environmentální nouzi“ vyzval nastupující Evropskou komisi, aby přišla s legislativními návrhy a rozpočtovými kroky, které zajistí splnění klimatických cílů.

Unijní země se zavázaly, že do roku 2030 sníží emise skleníkových plynů o čtyřicet procent proti hodnotám z roku 1990. Podle průběžného hodnocení dosud přijatých kroků je však potřeba, aby byly členské státy aktivnější. Nová předsedkyně komise Ursula von der Leyenová by navíc zmíněný cíl chtěla zvýšit na padesát procent. Zároveň chce unijní země přesvědčit, aby do poloviny století dosáhly takzvané uhlíkové neutrality. Proti přísnějším závazkům jsou zvláště visegrádské státy včetně Česka.

„EU musí společně jednat a prostřednictvím konkrétních opatření dávat příklad použitelný při mezinárodních klimatických vyjednáváních,“ uvedla v prohlášení k rezoluci druhá nejsilnější parlamentní skupina socialistů, která spolu s liberály a levicí usnesení iniciovala. Pro jeho schválení bylo 429 poslanců, proti se vyslovilo 225.