Evropští ministři souhlasí s vyššími výdaji kvůli uprchlické krizi

Migrant na italském pobřeží

Migrant na italském pobřeží Zdroj: ctk

Posílení letošního rozpočtu Evropské unie v souvislosti s evropskou reakcí na nynější migrační krizi v Lucemburku podpořili ministři financí osmadvacítky. Příslušný dodatek rozpočtu, navržený Evropskou komisí, předpokládá dodatečné zdroje ve výši 89 milionů eur (asi 2,4 miliardy korun) v závazcích a 76,6 milionů eur (přes 2,7 miliardy korun) v platbách.

Peníze budou využity na posílené operace evropské agentury Frontex a práci Evropského migračního a azylového fondu. O posílení Frontexu a ztrojnásobení jeho financí pro letošní a příští rok rozhodli lídři Evropské unie na mimořádném summitu o migraci v dubnu. Agentuře slíbili také lodě, letadla a další techniku.

Frontex pomáhá s ochranou vnějších hranic EU. Jeho plavidla se podílejí na vyhledávání a případné záchraně plavidel s tisíci migrantů, kteří od loňska přeplouvají Středozemní moře směrem k Evropě.

Lodě Frontexu se nebudou podílet na případné evropské ozbrojené operaci proti pašerákům lidí, kterou by měla unie spustit v nejbližších dnech.

Lotyšské předsednictví EU v souvislosti s rozhodnutím ministrů zdůraznilo, že velká část podpory bude realizována pomocí dosud nevyužitých prostředků, a tak nejsou potřeba dodatečné platby členských zemí.

O posílení rozpočtu bude nyní hlasovat Evropský parlament na červencové schůzi. Pokud věc potvrdí, vstoupí dodatek rozpočtu v platnost. Pokud budou europoslanci žádat změny, budou na dojednání kompromisu tři týdny. Po následném neúspěchu by musela Evropská komise přijít s novým návrhem řešení.