Migrační vlnu lze vyřešit návratem uprchlíků do Afriky, věří Sobotka

Uprchlíci z Libye

Uprchlíci z Libye

Řešením stávajícího náporu migrantů v Evropské unii je dohoda s africkými státy o návratu uprchlíků, jež nezískají v Evropě azyl. Po schůzce s britským premiérem Davidem Cameronem v Bratislavě to řekl premiér Bohuslav Sobotka. Cameron podle něj sdílí stejný názor. Oba politici hovořili také o plánech Británie na úpravu svých vztahů s EU.

„Shodli jsme se v tom, že řešení je stabilizovat situaci v Libyi, dohodnout se s jednotlivých africkými zeměmi a zajistit takový systém, aby ti uprchlíci, kteří přijdou do Evropy a nezískají v Evropě azyl na základě našich zákonů, mohli být vráceni do zemí původu,“ řekl Sobotka, který se ve slovenské metropoli účastní schůzky premiérů zemí visegrádské čtyřky s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem.

Podle Sobotky zmiňovaná opatření jsou pravděpodobně jedinou možností, jak zastavit přiliv uprchlíků do EU. „Rozhodně to nebude otázka týdnů nebo měsíců. Bude to také vyžadovat ekonomickou aktivitu ze strany Evropské unie a členských států, abychom zemím jako je Libye, Eritrea a další byli schopni ekonomicky pomoci, aby se tam situace stabilizovala,“ řekl Sobotka.

Sobotka: Kvóty nejsou řešením

Český premiér rovněž řekl, že s Cameronem se shodl v názoru, že povinné přerozdělování uprchlíků na základě kvót nejsou řešením stávající situace. „Čím více času budeme trávit debatou o kvótách, tím méně času nám zbude na diskusi o těch opatřeních, která skutečně mohou pomoci zastavit migrační krizi,“ uvedl.

Česká republika je podle Sobotky ochotna přispět k řešení migrační vlny. „Jsme připraveni nabídnout experty, finanční příspěvky, ať už z hlediska posílení ostrahy hranic nebo z hlediska například vybudování středisek pro uprchlíky v severní Africe. To by mohl jeden z těch dalších kroků řešení stávající migrační krize. Jsme samozřejmě schopni nabídnout leteckou techniku,“ řekl.

Sobotka hovořil s Cameronem, který na Slovensko přicestoval u příležitosti mezinárodní bezpečností konference Globsec, i o plánech Británie na úpravu vztahů s EU. Referendum o budoucnosti Británie v EU voličům slíbil uspořádat nejpozději na konci roku 2017.

Za citlivou Sobotka v této souvislosti označil otázku případných změn podmínek pro lidi, kteří se přestěhují do Británie za prací a bydlením. „Jde o to, aby byla zachována svoboda pohybu v rámci Evropské unie a aby bylo zachováno stejné a nediskriminační zacházení se všemi občany Evropské unie v jednotlivých členských zemích,“ řekl Sobotka. Česko podle něj nenamítá snahám Británie na dobudování vnitřního trhu. Český premiér ale neočekává brzkou dohodu mezi EU a Británii, pokud by mělo dojít ke změnám základních unijních smluv.