Experti: Sankcionované ruské firmy to budou mít těžké i v Asii

Oblast kolem Kremlu, Moskva

Oblast kolem Kremlu, Moskva Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Soloviova via Flickr

Ruské banky a firmy, na které se vztahují západní sankce, to budou mít podle expertů těžké i v Asii, kam se obracejí při hledání náhradních finančních zdrojů. Asijští investoři se totiž do transakcí s dotčenými podniky nechtějí příliš pouštět. Podobně opatrný přístup mají podle expertů asijské banky vůči Rusům, kteří do Asie chtějí převést své peníze.

Americké a evropské sankce se vztahují například na ruské banky VTB Bank a Gazprombank. Tyto finanční domy teď se svými dluhopisy míří k investorům z Asie, kvůli sankcím je pro ně ale přístup k asijským penězům teď dražší. Firmy, které mají zájem o úvěry od asijských bank, mají zase v mnoha případech smůlu, neboť řada peněžních ústavů z nejlidnatějšího kontinentu má své odbočky v USA a odmítá nyní s firmami na černé listině spolupracovat.

„Asijské banky jsou v tomto ohledu stejné jako banky evropské či americké,“ řekl agentuře Reuters londýnský bankéř, který pracuje pro jednu asijskou banku.

Ruské společnosti se mohou obrátit na islámský trh s cennými papíry, kde se ale většina transakcí provádí v malajsijské měně ringgit. Malajsie ale v současné situaci nemusí být ochotna k obchodům s Ruskem kvůli katastrofě malajsijského dopravního letadla nad východní Ukrajinou. Západ tvrdí, že letadlo s 298 lidmi na palubě bylo sestřeleno a vinu za incident připisuje proruským rebelům.

Přesun peněz do Asie

Spojené státy navíc nyní lobbují u vlád asijských zemí, aby se připojily k západním sankcím. Rusové, kterým Západ zmrazil aktiva a kteří se je teď snaží bezpečně uložit například v Singapuru, zase mnohdy narážejí na čerstvě zpřísněná pravidla. „Spousta ruských peněz chce zamířit do Singapuru, ale mnoho z nich není čistých, takže banky přitvrdily ve všech svých pravidlech,“ popsal důvody expert na byznys v Singapuru Satish Bakhda.

Rusové, kteří v jihovýchodní Asii hledají nový Kypr, v jehož daňovém ráji měli uložené obrovské sumy, mají podle znalců poměrů smůlu. Jen otevření účtu pro ruské klienty prý trvá měsíc až dva, a to zejména kvůli ověřování původu peněz. Zákazník ze Západu přitom stejnou proceduru absolvuje nejvýše za dva týdny.