Expremiér Berlusconi byl odsouzen na čtyři roky za daňové úniky

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi Zdroj: CTK/AP/Andrew Medichini

Italský soud dnes udělil expremiérovi Silviu Berlusconimu čtyřletý trest vězení v případu daňových úniků ve společnosti Mediaset, kterou politik vlastní. Zároveň mu na tři roky zakázal vykonávat jakékoli veřejné funkce.

Rozsudek milánského soudu první instance je nepravomocný a bývalý italský premiér má právo se ještě dvakrát odvolat, než dojde k finálnímu rozsudku. Další jednání před odvolacími soudy může trvat ještě léta. Během této doby přitom může pobývat na svobodě. Trest je o něco málo přísnější, než žádali žalobci, ti pro Berlusconiho žádali trest ve výši tří let a osmi měsíců.

Proces s šestasedmdesátiletým mediálním magnátem a dalšími deseti obžalovanými zatím trvá šest let a jde v něm o daňové úniky při nákupu vysílacích práv pro Berlusconiho impérium Mediaset v 90. letech minulého století. Podle obžaloby tito lidé uvedli do pohybu systém, který jim přinesl zisky v řádu stovek milionů eur. Díky účetním machinacím a nákupům přes neprůhledné zahraniční společnosti se podle vyšetřovatelů vyhnuli placení daní. Další nelegální výdělky pak vznikly umělým zvyšováním cen těchto práv při jejich dalším prodeji.

Soud udělil italskému expremiérovi také tříletý zákaz výkonu jakékoli veřejné funkce. Berlusconimu přitom není prostředí italských soudních síní neznámé. Během posledních dvaceti let absolvoval hned několik soudních řízení a to i v roli obžalovaného. V letech 1997 a 1998 se zodpovídal z korupce a nezákonného financování strany a byl shledán vinným, ale po jeho odvolání byly zrušeny.

Pravomocně odsouzen tudíž italský expremiér nebyl nikdy. Jeho právníci již novináře informovali, že se i v tomto případě odvolají. V této chvíli je však nejasné, jak nakonec kauza dopadne. Protahování procesu může být pro Berlusconiho výhodné, za určitých okolností by totiž italská justice mohla případ považovat za promlčený.