Extremní chudoba ve světě mizí. Až na jeden region

Extrémní chudoba podle Světové banky

Extrémní chudoba podle Světové banky Zdroj: Světová banka

Počet lidí žijících v největší chudobě je nejmenší v historii, hlásí ve svém ročním přehledu Světová banka. Zatímco v roce 1990 do této kategorie (kterou Světová banka v současnosti definuje jako příjem do 1,9 dolaru na den) spadala třetina celého lidstva, loni se tato hodnota snížila na desetinu. Podle předpovědí Světové banky se ale největší chudobu nepodaří vymýtit v Subsaharské Africe.

Z absolutní chudoby se za necelých třicet let dostala miliarda lidí a v polovině zemí světa v této příjmové skupině žijí méně než tři procenta jejich obyvatel. Tempo snižování chudoby se ale snižuje a v nejnižší příjmové kategorii stále žije 736 milionů lidí.

Největší problém v tomto ohledu představuje region Subsaharské Afriky, kde počet nejchudších stoupl z 278 milionů v roce 1990 na na 413 milionů. V tomto regionu se zároveň nachází 27 z 28 nejchudších států světa. Počet nejchudších v bezmála dvousetmilionové Nigérii by podle odhadů měl brzy překonat počet extrémně chudých v Indii, kde žije 1,3 miliardy obyvatel.

Průměrná míra chudoby v zemích Subsaharské Afriky dosahuje 41 procent. Banka to zdůvodňuje slabým růstem HDP v regionu, konflikty a slabými institucemi.

Počet lidí žijících v extrémní chudobě. Subsaharská Afrika je znázorněná žlutě:

Extrémní chudoba podle Světové bankyExtrémní chudoba podle Světové banky | Světová banka