Falešný profesor obtěžoval studentky po 40 let. Prý dělal věděcké experimenty

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Rozruch v celém Polsku vyvolal případ z Poznaně, kde falešný profesor - ve skutečnosti třiasedmdesátiletý penzista - na místních univerzitách obtěžoval stovky studentek pod záminkou "vědeckých experimentů". V době, kdy falešný vědec stanul před soudem, byla už většina případů promlčená, a tak si má odpykat šest let a šest měsíců za mřížemi.

"Když o případu informovala média, policii se přihlásilo téměř 430 žen, které byly ve styku s falešným profesorem. Ukázalo se, že Janusz K. obtěžoval ženy pod záminkou výzkumu už 40 let!" napsal list Gazeta Wyborcza.

Na falešného profesora se přišlo až v roce 2015, kdy se na policii obrátila jedna ze zneužitých žen. Vylíčila, že muž vydávající se za profesora antropologie ji nejprve požádal, aby v jedné z prázdných učeben vyplnila dotazník, a pak ji pod záminkou "výzkumu" přiměl k jistým sexuálním aktivitám. Podezřelého se podařilo zatknout o tři týdny později, kdy se na univerzitu znovu vypravil.

Ačkoliv podvodník ve školství nikdy nepůsobil, na univerzitách nebudil nejmenší podezření. Stačilo, aby si navlékl bílý plášť, představil se jako profesor a požádal vyhlédnutou studentku, aby se do výzkumu zapojila; málokterá si jej troufla odmítnout. Od dotazníků přecházel k tomu, že lepil na tělo papírky, údajně kvůli měření teploty, a často dotyčnou přiměl k různým sexuálním aktivitám. Podle soudkyně si počínal čím dál nevybíravěji, došlo i na znásilnění.

V soudní síni obviněný působil dojmem, že se sotva drží na nohou. Tvář si zakryl chirurgickou masku a tmavými brýlemi. Při vynášení verdiktu vzlykal, před novináři opakoval, že je nevinen a jako pohádky zlehčoval svědectví žen, které proti němu vypovídaly. Zatím podle deníku není jasné, zda se odsouzený proti verdiktu odvolá.