Fed svým krokem riskuje zatažení do politiky

Ben Bernanke

Ben Bernanke Zdroj: ctk

Americká centrální banka (Fed) se po spuštění nového agresivního rozvolnění měnové politiky osm týdnů před prezidentskými volbami nemohla vyhnout schytání několika politických kulek. Republikánský kandidát Mitt Romney nenechal na bankovní radě nit suchou, poté co otevřela třetí kolo kvantitativního uvolňování s otevřeným koncem, během kterého nakoupí měsíčně aktiva za 40 miliard dolarů.

V jednom z nejagresivnějších komentářů, které kdy Romney na adresu Fedu utrousil, uvedl, že třetí kolo kvantitativního uvolňování je jen dopingem, který bude k ničemu a největší ekonomiku světa stejně nerozpohybuje. „Fed se snaží nadále ekonomiku stimulovat tištěním více peněz a to má svou cenu, kterou budeme muset všichni zaplatit,“ uvedl Romney na večeři s potenciálními sponzory své kampaně. „Hodnota vašich úspor se ztenčuje, lidé žijící z úroků již příliš velký příjem nemají. Hodnota dolaru také klesá a riziko dlouhodobé inflace roste,“ dodal Romney.

Kritika staví Fed, který by měl být apolitický, do nepříjemné situace, protože přichází jen z jedné strany. Demokraté kroky Fedu vítají, republikáni odsuzují. Bez ohledu na to, jak apolitické rozhodnutí Fedu bylo a jak moc politickou nezávislost své instituce na tiskové konferenci vzýval její prezident Ben Bernanke, bude mít rozhodnutí centrální banky politické konsekvence a může přerůst až ve spor o to, co je a co není v kompetencích centrální banky. To bude především záviset na úspěšnosti současné politiky Fedu.

„To, co Romney vzkazuje Fedu, je, že tohle není jejich starost,“ řekl agentuře Bloomberg Phillip Swagel, profesor veřejné správy na marylandské univerzitě a bývalý ekonom administrativy prezidenta George Bushe. „Třetí kolo kvantitativního uvolňování bude mít velmi malý dopad do reálné ekonomiky a navíc překáží fiskální politice,“ dodal.

Pokud si chce Ben Bernanke udržet své místo i pro další období po lednu 2014, musí doufat ve výhru . „V případě, že Romney usedne v Bílém domě, dá se tedy čekat, že až bude jmenovat nového šéfa centrální banky, vybere někoho, kdo více sdílí jeho názory,“ myslí si Swagel.