Fiat Chrysler a Google nabízejí projížďku v samořízených autech

Šéf koncernu Chrysler Fiat Sergio Marchionne

Šéf koncernu Chrysler Fiat Sergio Marchionne Zdroj: CC-BY-3.0: Dgtmedia - Simone - Wikimedia Commons

Model Dodge Ram z koncernu Fiat Chrysler
Italská automobilka Fiat předpokládá, že společně s americkým Chryslerem zvýší do roku 2014 prodej na téměř šest milionů vozů z předpokládaných 4,2 milionu v letošním roce. Uvedl to šéf obou podniků Sergio Marchionne.
Google
google
5
Fotogalerie

Automobilka Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a společnost Google nabízejí veřejnosti jízdu v samořízených automobilech, které společně vyrábějí. Tento projekt má v Googlu na starosti samostatná součást Waymo.

Ta uvedla, že projížďky umožní ve městě Phoenix stovkám lidí oplátkou za zpětnou vazbu. Zájemci se mohou hlásit na jejích internetových stránkách.

Waymo chce získat poznatky o tom, kam lidé chtějí v samořízených vozech jezdit, jak s nimi komunikují a jaké jsou jejich nároky na informace a ovládání.

Nicméně analytička společnosti Autotrader Michelle Krebsová v rozhovoru s agenturou AP poznamenala, že většina Američanů zatím není ochotna samořízené vozy plně používat a že akce společnosti Waymo by mohla jejich důvěru podpořit. "Klíčem k přijetí těchto vozů jsou informace a znalosti," řekla.

Na jaře loňského roku FCA a Google oznámily, že vyrobí 100 samořízených hybridních minivanů Chrysler Pacifica. Tyto vozy už byly otestovány v Arizoně, Kalifornii a Michiganu. Podle dnešní zprávy bude flotila rozšířena na 500 automobilů.

Společnost Waymo, která vznikla v roce 2009, nenabízí lidem projížďky v samořízených vozech poprvé. Vedle jízd v Mountain View v Kalifornii, kde sídlí, umožnila v roce 2015 jednomu nevidomému muži projet se kolem texaského Austinu. Nynější program je však zásadně větší a poprvé v něm budou použity minivany.

Vývoji samořízených aut a příslušných technologií se věnují i další firmy. Alternativní taxislužba Uber už nějaký čas provozuje samořízená Volva v Pittsburghu a bostonský start-up nuTonomy nabízí jízdu v samořízených taxících v Singapuru a Bostonu. Ve všech těchto vozech ale za volantem sedí záložní řidič.