Fico hodlá diskutovat o návrhu na sloučení slovenských krajů

Robert Fico

Robert Fico Zdroj: Anna Vackova, E15

Slovenské krajské volby ještě neskončily a premiér Robert Fico už zvažuje, že některé nové župany připraví o práci. Chce totiž zahájit diskuzi o sloučení dosavadních osmi regionů, za pravděpodobný se považuje model 3+1. Země by se dělila na západoslovenský, středo slovenský a východoslovenský kraj plus Bratislavu.

Vládní Smer tvrdí, že změnu uspořádání nechce prosazovat silou, je prý připraven o ní jednat se všemi politickými subjekty. Je možné, že návrh podpoří i někteří představitelé opozice. „Určitě je lepší mít čtyři místo osmi krajů,“ řekl Sme lídr Svobody a Suverenity Richard Sulík. Dovede si však představit i úplné zrušení krajů a převedení jejich kompetencí na stát a obce. Podobný názor má i lídr Obyčejných lidí Igor Matovič.

Problém s plánem má ale Křesťansko demokratické hnutí (KDH) a Most-Híd, jejich představitelé v něm vidí pokus o centralizaci a návrat ke komunistickému modelu. Místopředseda Mostu-Híd Zsolt Simon míní, že spojování by vedlo ke vzniku ještě méně funkčních celků. KDH ani SDKU-DS navíc nevěří, že by změna měla pozitivní vliv na současný nízký zájem o výběr županů a krajských poslanců. Sobotního prvního kola se zúčastnilo jen 23 procent voličů.