Fico: Nemůžeme tolerovat to, že Řecko nechrání Schengen

Stavba plotu na makedonsko-řecké hranici

Stavba plotu na makedonsko-řecké hranici Zdroj: CTK

Není možné tolerovat postup Řecka, které nedodržuje důsledně pravidla Schengenu. Na tiskové konferenci po summitu zemí visegrádské čtyřky a Jižní Koreje to dnes řekl slovenský premiér Robert Fico. Nedodržování závazků k ochraně hranic Aténám vyčetl také maďarský ministerský předseda Viktor Orbán.

„Jednoduše nemůžeme zavírat oči a tolerovat, že jsou tu země, které důsledně nedodržují pravidla Schengenu a svojí laxností umožňují další a další příliv obrovského počtu migrantů, často bez kontroly, identifikace,“ prohlásil Fico, který mluvil výhradně o Řecku. „Evropa čelí takovým vážným výzvám, že skončila etika mlčení menších zemí nebo menších seskupení,“ uvedl také.

Některá vyjádření řecké strany podle Fica potvrzují pochybnosti o schopnosti země zajistit ochranu vnější hranice EU. Slovenská vláda je Řecku buď bilaterálně, nebo v rámci Visegrádu ochotna pomoci, a to posláním nejen úředníků, ale i lidí, kteří jsou schopni „fyzicky bránit schengenské hranice“.

Do Řecka se dnes opřel i Orbán. Řekové podle něj nejsou připraveni plnit své závazky na ochranu hranice. Ochrana společných hranic je přitom podle něj odpovědností jednotlivých zemí. Pokud chceme bezpečí, musíme si ho zajistit, nikdo to za nás neudělá, podotkl také. Přístup Řecka dlouhodobě kritizují i čeští politici.