Filipíny odmítly jednat s Čínou o nárocích bez uznání arbitráže

Číňanky diskutující u mapy Jihočínského moře

Číňanky diskutující u mapy Jihočínského moře Zdroj: CTK

Filipíny odmítly nabídku čínské vlády k bilaterálním rozhovorům o územních nárocích v Jihočínském moři, jednání ale podle Pekingu nemělo brát v úvahu rozhodnutí mezinárodního arbitrážního soudu v Haagu. Dnes to podle agentury AP prohlásil filipínský ministr zahraničí Perfecto Yasay. Arbitrážní soud čínské územní nároky zamítl.

“(Čínský ministr zahraničí) nás vyzval k otevřenosti pro bilaterální jednání, které by ale nebralo v úvahu rozhodnutí arbitráže,“ řekl Yasay. „Řekl jsem mu, že to je něco, co není v souladu s naší ústavou a s našimi zájmy,“ dodal.

Mezinárodní rozhodčí soud před týdnem v úterý rozhodl, že Čína nemá územní nárok na sporné ostrovy v Jihočínském moři, které představují strategicky důležitou oblast. Peking už předem upozornil, že verdikt neuzná.

Oblast, která je bohatá na suroviny a důležitá pro námořní dopravu i rybolov, je dlouho předmětem sporů mezi Pekingem a jeho sousedy. S teritoriálními požadavky Číny mají kromě Filipín problémy i další země regionu - Vietnam, Malajsie, Brunej a Tchaj-wan.