Čína uzavře část Jihočínského moře kvůli manévrům, soudu navzdory

Čínské námořnictvo (ilustrační foto)

Čínské námořnictvo (ilustrační foto) Zdroj: Japantimes.jp

Filipínský protest proti teritoriálním ambicím Číny
Protest na Filipínách pro čínským územním ambicím (červen 2016)
Voják čínského námořnictva
3
Fotogalerie
Čína bude ode dneška do čtvrtka pořádat vojenské manévry u svého ostrova v Jihočínském moři. Část moře proto uzavře. Oznámení přichází jen pár dní poté, co mezinárodní rozhodčí soud v Haagu odmítl rozsáhlé čínské územní nároky v Jihočínském moři.

Námořní úřady čínské ostrovní provincie Chaj-nan uvedly, že uzavřena bude oblast jihovýchodně od ostrova, a to od pondělí do čtvrtka. Povahu manévrů úřady blíže neupřesnily.

Arbitrážní soud v Haagu minulý týden vyhověl požadavku Filipín v územním sporu o strategicky významnou oblast Jihočínského moře, které si Čína nárokuje téměř celé. Rozhodnutí soudu je sice teoreticky pro Peking závazné, je však těžko vynutitelné. Peking v reakci na soudní verdikt sdělil, že ho neuznává a nebude se jím řídit.

V Číně je nyní na třídenní návštěvě vrchní velitel amerického vojenského námořnictva admirál John Richardson, který zde jedná o otázkách Jihočínského moře a o způsobech zlepšení výměny informací mezi oběma armádami.

Moře si nárokuje více států

Jihočínským mořem vedou významné námořní trasy a pod jeho dnem se mohou nacházet velké zásoby ropy a zemního plynu. Podobné nároky jako Čína si na určité oblasti činí také Brunej, Filipíny, Malajsie, Tchaj-wan a Vietnam.

Čína v Jihočínském moři buduje u útesů umělé ostrovy, na kterých zřizuje letištní dráhy a další zařízení, která mohou sloužit civilním, ale i vojenským účelům. Spojené státy a také některé země regionu za to Peking ostře kritizují.