Filmová studia neuvedou v Rusku nové tituly. Oligarchové schovávají jachty před sankcemi

Boje na Ukrajině pokračují, sankce vůči Rusku se stupňují.

Boje na Ukrajině pokračují, sankce vůči Rusku se stupňují. Zdroj: E15 koláž

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

K sankcím se přidává i soukromý sektor

Vůči Rusku se postupně vymezuje i soukromý sektor. Podle nejnovějších zpráv byly ruské týmy a národní výběr vyhozeny ze všech soutěží fotbalových organizací Fifa a Uefa. V praxi to například znamená, že se ruský národní tým nemůže ucházet o letošní mistrovství světa v Kataru. K bojkotu Ruska se nicméně přidávají i filmové produkční společnosti. Studia Sony, Walt Disney a Warner Bros kvůli ruské invazi nebudou uvádět v zemi nové filmy. 

Došlo také k posunu u sociálních sítí. Facebook na žádost ukrajinské vlády zakázal sdílení odkazů na ruská státní média Sputnik a RT. K tomuto bojkotu se přidala i sociální síť TikTok, která pochází z Číny. Objevily se proto spekulace, zda to neznamená čínský obrat v postoji k ruské invazi.

Ruští oligarchové schovávají jachty 

Kvůli sankcím, jež na Rusko uvalily Spojené státy a Evropská unie, se ruští boháči musejí obávat o svůj majetek, například o své honosné jachty. Jak zjistil server CNBC, panika mezi ruskými miliardáři zřejmě již vypukla. Někteří z nich přesouvají své mořské paláce na místa, kam evropské ani americké právo nesahá. 

Spojené státy i Evropská unie v předešlých dnech vyjádřily záměr sestavit týmy, které se zaměří na majetky ruských oligarchů na území západních zemí. Díky tomu by tak měly být postiženy veškeré skryté nemovitosti a další majetky, jež v Evropě ruští miliardáři s oblibou vlastní. 

Z trhů a burz

Akcie oslabily

Akcie ve Spojených státech převážně oslabovaly, investoři mají obavy z negativních hospodářských důsledků sankcí, které západní země uvalily na Rusko kvůli jeho útoku na Ukrajinu. Na poklesu akciového trhu se velkou měrou podílely akcie finančních společností, například banky Citigroup.

Dow Jonesův index dnes ztratil 0,49 procenta a uzavřel obchodování na 33.892,60 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,24 procenta na 4373,94 bodu, index Nasdaq Composite si však připsal 0,41 procenta na 13.751,40 bodu. 

Válka nepřeje aerolinkám

Kromě bank dnes výrazně oslabovaly také například akcie leteckých společností, včetně firem Delta Air Lines a United Airlines. Rusko dnes v reakci na sankce související s Ukrajinou zakázalo leteckým společnostem ze 36 zemí vstup do svého vzdušného prostoru.

Akcie výrobce elektromobilů Tesla nicméně posílily o zhruba 7,5 procenta. Německá spolková země Braniborsko totiž uvedla, že se nachází v konečné fázi schvalování německé továrny Tesly, napsala agentura Reuters.

Tweet dne

Podle ukrajinského listu Kyiv Independent se noční ruské bombardování zaměřilo na porodnici nedaleko Kyjeva. Během noci bomby zasáhly také město Charkov.

Stane se dnes

  • Na Slovensku začíná mezinárodní armádní cvičení Saber Strike za účasti amerických vojáků.
  • Na 11:00 je ohlášeno vystoupení ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova a jeho vyjádření k obviněním z represí domácích aktivistů prováděných Moskvou a k situaci na Ukrajině.
  • Kvůli bojům na Ukrajině se ve 13:00 v Bruselu sejde mimořádné plenární zasedání Evropského parlamentu.
  • Americký prezident Joe Biden přednese projev o stavu země.