Fintech revoluce přichází do Afriky. Keňa jako první na světě prodá dluhopisy přes mobily

Keňský ministr financí Henry Rotich

Keňský ministr financí Henry Rotich Zdroj: profimedia

Jako první země světa přichází Keňa se speciálním dluhopisem určeným k prodeji výhradně přes mobilní telefony. Na nákup stačí ekvivalent pouhých 750 korun.

Keňa potvrdila pověst země, která je průkopníkem v oblasti finančních služeb na mobilu. Minulý týden spustila testovací fázi projektu M-Akiba.

Jde o první pokus prodávat vládní dluhopis výhradně přes mobil. Malá úvodní emise má objem jen 150 milionů keňských šilinků, což je v přepočtu asi 37 milionů korun. „Hlavní emise v červnu bude ve výši 4,85 miliardy šilinků (1,2 miliardy korun),“ uvedl keňský ministr financí Henry Rotich.

Projekt má pomoct státu získat peníze na nové stavby a běžným Keňanům dát možnost, aby mohli zhodnotit i malé úspory. „Je to produkt pro farmáře, dělníky, podnikavce, pro každého,“ uvádí prohlášení keňské centrální banky. Očekávaný výnos bude 10 procent. Minimální částka na nákup bondu jsou pouhé tři tisíce šilinků (v přepočtu 750 korun). Na dřívější vládní dluhopisy potřeboval investor minimálně 50 tisíc šilinků. Nyní nemusí mít dokonce ani bankovní účet.

Nákup na burze v Nairobi provede napřímo přes svůj mobil. Transakci zprostředkuje firma M-Pesa, největší africký poskytovatel mobilního finančnictví. „V Keni má M-Pesa má asi 20 milionů uživatelů a provozuje tam zhruba stokrát víc poboček, než kolik je v zemi bankomatů,“ připomíná televize BBC.

M-Pesu tedy využívá v podstatě polovina dospělé populace Keni, která má celkem 47 milionů obyvatel. Díky projektu by se mohl zvednout podíl drobných investorů na držení keňských dluhopisů. Dosud činil pouhá dvě procenta. Projekt speciálního dluhopisu M-Akiba připravovala keňská vláda skoro dva roky.

Více se na téma fintech dočtete v magazínu E15 Premium>>>

Video placeholde

Magazín Fintech • E15