Firma Lego postaví novou továrnu ve Vietnamu. Biden probere ukrajinskou krizi i s Českem

Dánský hračkářský gigant Lego postaví novou továrnu ve Vietnamu. Výrobu zahájí nejspíš v roce 2024.

Dánský hračkářský gigant Lego postaví novou továrnu ve Vietnamu. Výrobu zahájí nejspíš v roce 2024. Zdroj: e15.cz

Americký prezident Joe Biden probere současnou krizi na Ukrajině se státy B9, mezi které patří i Česko.
Akcie ve Spojených státech ve středu na rozdíl od evropských zpevnily.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Biden bude jednat o situaci na Ukrajině se státy B9

Prezident Spojených států Joe Biden bude ve čtvrtek jednat se zástupci takzvané bukurešťské devítky (B9), do níž patří i Česká republika. V noci na dnešek to oznámil Bílý dům. S lídry zemí východního křídla NATO chce Biden probrat svou úterní videokonferenci s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Ta se týkala především situace na Ukrajině. U jejích hranic Moskva podle Washingtonu a NATO shromažďuje desetitisíce vojáků a zjevně se připravuje na invazi. Kreml to však vytrvale popírá. Americký prezident si chce vyslechnout názory lídrů bukurešťské devítky na aktuální bezpečnostní situaci a zdůraznit zapojení USA do transatlantické bezpečnosti. 

Polsko pokračuje ve zvyšování sazeb

Polská centrální banka ve středu podle očekávání navýšila základní úrokovou sazbu o 0,5 procenta na 1,75 procenta. Za letošní podzim tak zvýšila sazby již potřetí. Největší ekonomika ze států visegrádské čtyřky se aktuálně potýká s nejvyšší inflací za posledních více než dvacet let. V listopadu míra inflace podle předběžné zprávy vystoupala na 7,7 procenta. Zpřísňování měnové politiky tak podle zahraničních komentátorů tímto zřejmě jen tak neskončí. Centrální banka ve Varšavě dříve čelila kritice některých polských ekonomů, že se zvedáním sazeb začala později než ta česká nebo maďarská.    

Z trhů a burz 

Americké akcie posílily, evropské zlevnily

Cenné papíry amerických podniků během středy pokračovaly v růstu. Dařilo se například firmám z oblasti cestovního ruchu, ale třeba i telekomunikačním společnostem. Dow Jonesův index se zvedl o 0,1 procenta. Širší S&P 500 vyrostl o 0,31 procenta a technologický Nasdaq Composite přidal 0,64 procenta. Naproti tomu burzy v západní Evropě včera oslabovaly. Německý DAX odevzdal 0,8 procenta. Francouzský CAC 40 se snížil o 0,72 procenta. Britský FTSE 100 uzavřel ve ztrátě 0,03 procenta a celoevropský benchmark STOXX Europe 600 klesl o 0,59 procenta.                 

Lego rozšíří svou výrobu v Asii

Dánský hračkářský gigant Lego postaví novou továrnu ve Vietnamu. Korporace do závodu, který vznikne poblíž Ho Či Minova Města, investuje přes 22 miliard korun. Půjde teprve o druhou továrnu Lega v Asii. Tu první společnost otevřela před pěti lety v Číně. Lego chce tímto krokem především uspokojit obrovskou poptávku po stavebnicích Lega v regionu. Ta od roku 2019 stabilně roste dvoucifernými hodnotami, koronavirové pandemii navzdory. Výstavba závodu bude zahájena v průběhu příštího roku. Výroba hraček v něm nejspíš začne v roce 2024. Lego očekává, že projekt v následujících patnácti letech vytvoří ve Vietnamu 4000 nových pracovních míst.  

Tweet dne

„Řekl jsem ano.“

Sociální demokrat Olaf Scholz je od včerejška novým spolkovým kancléřem Německa. Ve funkci střídá Angelu Merkelovou z CDU. 

Stane se dnes

  • Proběhne jednání ministrů vnitra Evropské unie. Řešit budou mimo jiné napjatou situaci na polsko-běloruské hranici, kam by mělo být podle včerejšího rozhodnutí Babišovy vlády v demisi vysláno až 150 českých vojáků.
  • Evropská komise představí návrh normy, která má zlepšit podmínky lidí pracujících pro online rozvážkové firmy, jako je Uber Eats, Deliveroo či tuzemská Dáme jídlo.
  • Nová německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková (Zelení) se sejde s francouzským kolegou Jeanem-Yvesem Le Drianem. Následně odjede na jednání s představiteli EU a NATO do Bruselu.
  • Americká kosmická společnost Blue Origin miliardáře Jeffa Bezose se chystá vyslat do vesmíru raketu pro vesmírnou turistiku se šestičlennou posádkou.