Česko s Francií a Švédskem dolaďují společný program předsednictví. Nová vláda jej neovlivní

Neformální jednání budoucí vlády v Hrzánském paláci

Neformální jednání budoucí vlády v Hrzánském paláci Zdroj: reprofoto Twitter Petra Fialy

Kandidát na ministra pro evropské záležitosti Mikuláš Bek po jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech.
2
Fotogalerie

Už za několik dní pošle trojice států, které budou v nadcházejícím roce a půl předsedat Radě EU, ke schválení společný program. Na agendě předsednického tria pracovala s Francií a Švédskem také končící vláda Andreje Babiše (ANO). Byť se budoucí ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (za STAN) s dokumentem seznámil, před svým jmenováním už nemá možnost jej ovlivnit.

„Program tria bude zveřejněn po jeho schválení radou pro obecné záležitosti 14. prosince 2021,“ informovala mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová. Program podle ní odráží priority všech tří zemí, ale i agendu Rady EU a Evropské komise. Podrobnosti z programu zatím národní vlády nechtějí sdělit.

Na Česko spadne zejména důležitá legislativní práce, neboť bude muset mimo jiné pomoci uvést v život sérii klimatických opatření v balíčku Fit for 55, jehož cílem je razantní snížení emisí. „To bude velký úkol vzhledem k tomu, že pro Českou republiku je dekarbonizace významné téma s obrovskými dopady,“ myslí si Bek. „Hledání konsenzu v této věci bude i na naší politické scéně hodně složité,“ přiznává bývalý rektor Masarykovy univerzity v Brně.

Vláda: Programové priority

Video placeholde
• Videohub E15

Budoucí vláda Petra Fialy má nadále možnost vytyčit priority a podrobný program českého předsednictví. Vrcholem půlročního angažmá, které začne v červenci příštího roku, by mohl být mezinárodní summit EU. Nejreálněji se přitom rýsuje summit EU – západní Balkán, o nějž usiluje současné zastoupení Černínského paláce i chystaná Fialová vláda.

Kromě toho se má EU pod českým vedením zaměřit na vztahy s indopacifickým regionem, státy afrického sahelu či rozvíjet takzvané Východní partnerství se zeměmi východní Evropy a Kavkazu.

Úředníci se snaží vyhovět také požadavku nové vlády, aby se část akcí přesunula mimo Prahu, kam chtěl Babiš kvůli úsporám směrovat veškeré aktivity. „Plánujeme několik akcí, které se uskuteční mimo hlavní město. Zda se regionální rozměr akcí českého předsednictví rozšíří, bude záležet na rozhodnutí nové vlády,“ řekla Davidová.

Úřad vlády, na kterém bude působit Bek, se nyní mimo jiné soustředí na přípravu komunikační strategie. Podle průzkumu, který úřad zadal u agentury STEM, pouze 38 procent Čechů ví, že bude země v příštím roce předsedat radě EU. Povědomí o akci se ale stále zvyšuje.

Práci předsednického tria už za necelý měsíc odstartují Francouzi, jejichž prezident Emmanuel Macron má program teprve představit. Půlroční angažmá zřejmě naruší tamní prezidentské volby, ve kterých bude chtít vládce Elysejského paláce obhájit svou pozici.

Macron chce zejména posílit evropskou suverenitu, zejména vojenskou, reformovat schengenskou dohodu, řešit migraci či posunout přijetí klimatického balíčku. Akce nebudou probíhat v Paříži, ale ve Štrasburku, kde mimo jiné sídlí Evropský parlament.