Firmy si musejí vybrat mezi Ruskem a Západem, vzkázal náměstek americké ministryně financí

„Světové firmy si musí vybrat, zda chtějí podnikat v Rusku, nebo na Západě,“ varoval podnikatele náměstek americké ministryně financí Wally Adeyemo (na snímku).

„Světové firmy si musí vybrat, zda chtějí podnikat v Rusku, nebo na Západě,“ varoval podnikatele náměstek americké ministryně financí Wally Adeyemo (na snímku). Zdroj: Reuters

Polská vláda schválila návrh zákona zakazujícího dovoz uhlí z Ruska (foto je ilustrační).
Čínská Alibaba investuje do startupu, který vyvíjí brýle pro virtuální realitu.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Varování pro podniky, které zůstávají v Rusku

Největší světové firmy si musejí vybrat, zda chtějí podnikat v Rusku, nebo v západních zemích. Prohlásil to náměstek americké ministryně financí Wally Adeyemo. Zároveň dodal, že Spojené státy a jejich spojenci se chystají uvalit na Moskvu další hospodářské sankce. Společnosti, které zůstávají na ruském trhu, podle Adeyema pomáhají Rusům v invazi na Ukrajinu. Náměstek rovněž varoval ruské oligarchy. „Přijdeme si pro váš majetek,“ řekl Adeyemo. Rusko po vypuknutí války na Ukrajině opustily stovky nadnárodních firem, případně v zemi omezily své aktivity. Řada známých značek však z tamního trhu stále neodešla. Je mezi nimi například americký řetězec rychlého občerstvení Burger King či britský prodejce oblečení a potravin Marks & Spencer.      

Polsko zakázalo dovoz ruského uhlí

Polská vláda v úterý schválila návrh zákona, který zakazuje import uhlí z Ruska. Jedná se o reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. „Nemůžeme déle čekat na rozhodnutí Evropské unie. Uvědomujeme si, že to může vzbuzovat právní pochybnosti, bohužel opodstatněné pochybnosti,“ uvedl vládní mluvčí Piotr Müller. Polsko patří mezi země, které v unii nejhlasitěji prosazují embargo na dovoz ruských energetických surovin. Zatím se jim však pro tyto plány nepodařilo najít dostatečnou podporu. Proti jsou zejména Německo a Maďarsko. Polsko dováží ze zahraničí přibližně pětinu své veškeré spotřeby uhlí. Většinu právě z Ruské federace.   

Z trhů a burz 

Burzy s cennými papíry rostly, dařilo se automobilkám

Akciové trhy v USA v úterý posílily. Investoři vyhlížejí s nadějemi k mírovým rozhovorům mezi Ukrajinou a Ruskem v Turecku. Index S&P 500 se zvýšil o 1,23 procenta. Dow Jones přidal 0,97 procenta a Nasdaq Composite vzrostl o 1,84 procenta. Ještě optimističtěji vypadala situace na burzách v západní Evropě, kde se včera dařilo především výrobcům automobilů. Německý benchmark DAX zpevnil o 2,79 procenta. Francouzský CAC 40 si připsal dokonce 3,08 procenta. Ve výrazném zisku uzavřel také nizozemský AEX (+2,05 procenta), britský FTSE 100 (+0,86 procenta) a panevropský STOXX Europe 600 (+1,74 procenta).   

Alibaba investuje do virtuální reality 

Čínský e-commerce gigant Alibaba Group investuje šedesát milionů dolarů, asi 1,3 miliardy korun, do startupu Nreal, který se specializuje na výrobu brýlí pro virtuální realitu. Nreal použije prostředky na výzkum a také k expanzi na nové trhy včetně čínského, k níž má dojít už během letošního roku. Společnost zatím prodává své produkty například ve Spojených státech, Španělsku, Japonsku a v Jižní Koreji. Pro Alibabu je zmiňovaná investice dalším krokem ve snahách o budování vlastního metaverza, propojeného digitálního světa. V roce 2022 má čínský technologický gigant uvést na trh vlastní brýle pro virtuální realitu.    

Tweet dne

Čínská Šanghaj, město s téměř 28 miliony obyvatel, rozšiřuje protipandemická opatření. Počet osob s nově pozitivním testem na koronavirus zde dosáhl 5982. 

Stane se dnes

  • Šéf skupiny Alphabet, pod niž spadá Google a YouTube, Sundar Pichai bude jednat s místopředsedkyní Evropské komise Margrethe Vestagerovou o hospodářské soutěži a digitálních technologiích.
  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj bude na dálku hovořit s norskými poslanci. 
  • Evropská komise představí balíček návrhů směřujících k prodlužování životnosti výrobků a menší produkci odpadů, mimo jiné ve stavebnictví a v oděvním průmyslu.
  • Výbor ekonomických poradců německé vlády zveřejní aktualizované prognózy vývoje německé ekonomiky pro letošní a příští rok. 
  • Vyjde předběžná zpráva o vývoji německé inflace za březen.
  • Spojené státy zveřejní konečnou zprávu o vývoji hrubého domácího produktu USA ve čtvrtém čtvrtletí.