Fitch: O osudu eura rozhodne Itálie

Itálie

Itálie

Francie si může oddechnout, agentura Fitch se nechystá snížit její špičkový rating AAA. Itálie o svůj rating A+ ale pravděpodobně ještě tento měsíc přijde a podle agentury úspěch Říma v boji s krizí rozhodne o rozpadu či přežití eurozóny.

„O budoucnosti eura se rozhodne před branami Říma,“ prohlásil dnes ředitel oddělení státních dluhů Fitch David Riley. Itálie podle něj letos bude muset refinancovat část státního dluhu za 440 miliard eur. Už nyní přitom země pří vydávání nových dluhopisů platí úrok přes sedm procent.

Podle agentury musí se snížením ratingu o jeden či dva stupně letos počítat i Španělsko, Irsko, Belgie, Slovinsko a Kypr. Francie by si naopak měla svůj současný rating udržet minimálně po celý letošní rok. Pokud se nestane nic mimořádného, o případné změně se rozhodne až na začátku roku 2013, dodala mluvčí agentury.

Riley dnes také varoval, že odchod Řecka z měnové unie zůstává jednou z možností vývoje i v roce 2012. Podle něj se zdá, že program Mezinárodního měnového fondu na pomoc zemi nefunguje. Dodal, že státy eurozóny budou muset letos shromáždit dva biliony eur a nejméně polovinu této sumy následně použít na záchranu svých zadlužených členů.

Fitch předpovídá, že eurozóna se letos propadne do „mírné recese“. Svůj podíl na tom mají „tvrdá úsporná opatřená a nízká důvěra spotřebitelů a podniků“.

Hromadným snižováním ratingů hrozí také agentura Standard&Poor’s. V prosinci uvedla, že do tří měsíců rozhodne o poklesu ratingů 15 ze 17 členů eurozóny. Zvažovat se bude i snížení úvěrového hodnocení Německa.