Fitch snížila ratingy dvou největších španělských bank

Banco Santander

Banco Santander Zdroj: profimedia.cz

Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings dnes snížila hodnocení finanční spolehlivosti dvou největších španělských bankovních domů Banco Santander a Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) shodně o dva stupně z dosavadní známky A na BBB+. Navázala tím na svou čtvrteční degradaci hlavního úvěrového ratingu Španělska o tři stupně na BBB.

Stejně jako rating celé země i nová hodnocení obou bank mají negativní výhled, to znamená, že Fitch pokládá za možné jeho další zhoršení v dohledné době. Svůj krok agentura zdůvodnila stejnými faktory jako v případě snížení státního ratingu, to znamená rizikem prodloužením ekonomické recese do příštího roku a zranitelností dluhovou krizí v eurozóně.

Fitch se obává vysokých nákladů na restrukturalizaci bankovního systému, které odhaduje na 50 až 60 miliard eur (až 1,5 bilionu Kč) a v případě špatného vývoje až na 100 miliard eur. Její rating Španělska už předpokládal, že země obdrží na rekapitalizaci svého bankovního systému pomoc od ostatních zemí eurozóny. Madrid v sobotu požádal eurozónu o pomoc pro své banky a ministři financí měnové unie ji zemi přislibíli.

Španělské banky jsou zatíženy obrovským a rostoucím objemem nedobytných úvěrů do nemovitostí z doby realitního boomu, který skončil na konci minulého desetiletí krachem. Mezinárodní měnový fond ve zprávě zveřejněné v pátek v noci namísto plánovaného dneška vyčíslil potřeby španělských finančních institucí na nejméně 40 miliard eur, ujistil ale, že tři největší banky jsou zdravé.

Ratingová agentura Moody's před necelým měsícem snížila hodnocení dlouhodobé úvěrové a depozitní spolehlivosti 16 španělských bank včetně Banco Santander, což je největší banka v eurozóně. Zdůvodnila to pádem Španělska do recese a zhoršenou schopností španělské vlády poskytnout domácím bankám pomoc.

Další z trojky velkých ratingových agentur Standard & Poor's dnes uvedla, že rozhodnutí španělské vlády požádat eurozónu o pomoc při sanaci bank rating země bezprostředně neovlivní. S&P v dubnu snížila španělský rating na BBB+, zatímco agentura Moody jej má stále ještě v „ačkové“ kategorii na stupni A3.