Fitch: Státní ratingy letos asi rekordně klesnou

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Letošní rok bude zřejmě rekordní v počtu snižování státních ratingů. Uvedla to mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings. Ta od začátku roku snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti již 15 zemím, dalším 22 státům pak snížení ratingu hrozí. Nejvíce zatím agentura snížila státní ratingy v roce 2011, v době vrcholu dluhové krize v eurozóně. Tehdy snížila rating 20 zemím.

Pokles cen ropy a základních kovů na počátku letošního roku způsobil, že snížení ratingu se dočkalo sedm z deseti zemí nejvíce závislých na komoditách. Jednou z posledních zemí s horším ratingem je Británie. Hodnocení její úvěrové spolehlivosti kleslo po oznámení výsledků referenda o vystoupení z Evropské unie.

„Dvacet dva (státních) ratingů má negativní výhled, což naznačuje, že celkový počet letos překoná ten z roku 2011,“ uvádí se ve zprávě analytiků Fitch. Samostatným nejdůležitějším faktorem při snižování ratingových známek jsou podle agentury nižší ceny komodit, významnou úlohu ale hrají i vyšší veřejné výdaje.

Agentura Fitch ale ve zhoršování úvěrové spolehlivosti zemí není sama. Konkurenční Standard & Poor's od počátku letošního roku snížila rating 19 zemím a dalších 37 z celkem 131 zemí, které sleduje, má negativní výhled. Další ratingová agentura Moody's Investors Service zhoršila rating 24 zemím a u dalších 36 má negativní výhled.

Podle regionů pak nejvíce ratingových známek agentura Fitch zhoršila zemích z oblasti Blízkého východu a z Afriky, které mají na celkovém počtu snížených známek více než poloviční podíl. Nejvíce se změny ratingu zaměřují na země, jejichž známka je nižší než BBB-, tedy ve spekulativním pásmu. To je rozdíl od roku 2011, kdy se snížení ratingů soustředilo na země se známkou v investičním pásmu, poznamenala agentura Reuters.

Úvěrový rating je základním vodítkem pro investory, odráží schopnost země splácet dluhy a ovlivňuje výši nákladů na úvěry. Čím je rating vyšší, tím levněji je daná země zpravidla schopna si půjčovat.