Fitch zařadil řecký rating dočasně do platební neschopnosti

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: whyzhou.tumbrl.com

Mezinárodní ratingová agentura Fitch dnes podle očekávání umístila řecký úvěrový rating dočasně do kategorie "omezené platební neschopnosti". Jako poslední ze tří velkých agentur tím reagovala na dohodu Řecka se soukromými věřiteli, která předpokládá seškrtání jeho dluhu o zhruba 105 miliard eur (2,6 bilionu korun).

Fitch před dvěma týdny snížil úvěrovou známku Řecka na C z dosavadního stupně CCC a dodal, že kvůli výměně dosavadních řeckých dluhopisů za nové o zhruba poloviční nominální hodnotě brzy přeřadí řecký rating do kategorie „restricted default“. K témuž kroku již v minulých dnech přistoupily konkurenční agentury Standard & Poor's a Moody's.

Fitch dnes sdělil, že jakmile bude výměna dluhopisů dokončena a nové cenné papíry vydány věřitelům, udělí Řecku nový rating. Ten by se měl pohybovat v dolní části spekulativního pásma.

Řecká vláda dnes oznámila, že pro plán výměny dluhopisů získala 85,8 procenta procenta věřitelů vlastnících dluh v objemu 172 miliard eur (4,3 bilionu korun). Po legálním donucení zbylých věřitelů k přijetí výměny by se měla účast vyšplhat na 95,7 procenta. Dohoda, která Řecku umožní restrukturalizovat dluh a vyhnout se téměř jistému státnímu bankrotu, předpokládá, že věřitelé dobrovolně odepíší zhruba 53,5 procenta nominální hodnoty řeckých dluhopisů a jejich celková ztráta dosáhne až 74 procent.