Ford odepsal miliardy dolarů ve vývoji autonomních aut. Samsung povede dědic s kriminální minulostí

Ford odepsal investici do firmy Argo AI

Ford odepsal investici do firmy Argo AI Zdroj: Koláž E15

Dobré ráno! Je 300. den roku, svátek mají Zoe a Šarlota, před 31 lety získal Turkmenistán nezávislost na Sovětském svazu.

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

✅ Samsung povede dědic konglomerátu odsouzený za úplatky a zpronevěru

Dědic jihokorejského konglomerátu Samsung I Če-jong byl oficiálně jmenován výkonným předsedou společnosti. Vedení nejhodnotnější jihokorejské firmy se tak ujímá už třetí generace rodiny zakladatelů.

I Če-jong byl v roce 2017 odsouzen za úplatkářství a zpronevěru, v srpnu mu ale byla udělena prezidentská milost. Ministerstvo spravedlnosti rozhodnutí vysvětlilo tak, že je třeba, aby I Če-jong pomohl zemi překlenout hospodářskou krizi. 

Čtyřiapadesátiletý I Če-jong je od roku 2012 místopředsedou představenstva Samsung Electronics. O dva roky později kvůli vážným zdravotním potížím svého otce prakticky převzal vedení celého Samsungu. Dosavadní šéf Samsungu I Kun-hi zemřel v roce 2020.

✅ Ford tratí na zániku firmy Argo

Automobilka Ford se ve třetím čtvrtletí propadla do ztráty 827 milionů dolarů. Důvodem je rozhodnutí společnosti ukončit činnost firmy Argo AI, zabývající se vývojem autonomních vozidel, oznámila automobilka. Ford v této souvislosti odepsal 2,7 miliardy dolarů.

Argo bylo společným podnikem Fordu a Volkswagenu, menší podíly drželi také taxislužba Lyft a zaměstnanci Arga. Podílníci chtěli společně vyvíjet technologie pro autonomní vozy, výsledky firmy byly ale neuspokojivé. Ve středu Argo oznámilo, že její akcionáři se rozhodli na likvidaci firmy. Ford nyní vybraným zaměstnancům Arga nabízí práci přímo v automobilce. Očekává se, že značné odpisy bude muset kvůli likvidaci Arga zaúčtovat i koncern Volkswagen.

✅ Čína chce hledat cestu, jak vycházet s USA

Peking je ochoten s Washingtonem pracovat na nalezení způsobu, jak spolu v nové éře vycházet a vzájemně si prospívat. Podle čínské státní televize CCTV to prohlásil čínský prezident Si Ťin-pching. Čína a USA mají jakožto velmoci prohloubit komunikaci a spolupráci, aby pomohly zajistit stabilitu ve světě, dodal čínský prezident.

Americký prezident Joe Biden podle agentury Reuters při setkání se svými vojenskými poradci prohlásil, že Spojené státy neusilují o konflikt s Čínou a že to čínský prezident Si ví. Vztahy obou zemí se v poslední době prudce zhoršily kvůli vystupňovaným čínským hrozbám vůči Tchaj-wanu a novým americkým sankcím zaměřeným proti čínskému čipovému průmyslu.

✅ Majiteli Facebooku prudce klesl zisk

Čistý zisk americké internetové společnosti Meta Platforms, která je majitelem sociálních sítí Facebook a Instagram či komunikační služby WhatsApp, se ve třetím čtvrtletí meziročně propadl o 52 procent na 4,4 miliardy dolarů . Tržby se snížily o čtyři procenta na 27,7 miliardy dolarů. Překonaly však očekávání analytiků, kteří je podle průzkumu firmy Refinitiv odhadovali na 27,4 miliardy dolarů. Akcie společnosti Meta nicméně po zveřejnění výsledků oslabily o více než deset procent.

Meta ve výsledkové zprávě rovněž oznámila, že ve čtvrtém čtvrtletí očekává tržby 30 až 32,5 miliardy dolarů. „Naše komunita pokračuje v růstu,“ uvedl zakladatel a šéf podniku Mark Zuckerberg. „Ačkoli u tržeb čelíme krátkodobým výzvám, jsou tu základy k návratu k silnějšímu růstu tržeb,“ dodal.

Podnikání firmy Meta ohrožuje řada problémů. Patří mezi ně silná konkurence firem TikTok a Amazon.com na trhu s reklamou. Její tržby negativně ovlivnily také změny společnosti Apple v oblasti ochrany osobních údajů v mobilním operačním systému iOS.

Stane se dnes

  • Evropská centrální banka rozhodne o další zvyšování základní úrokové sazby. Očekává se její růst o 0,75 procentního bodu.
  • Český ministr zahraničí Jan Lipavský je na pracovní návštěvě Kataru.
  • Zasedne Rada bezpečnosti OSN, která se bude projednávat obvinění Ruska, podle nichž Ukrajina používá biologické zbraně.
  • V USA zveřejní předběžná data o vývoji hrubého domácího produktu za třetí čtvrtletí.