Formule 1 je na prodej, zájem má majitel UPC

Formule 1

Formule 1 Zdroj: Profimedia.cz

Víkendový závod formule 1 v italské Monze
Víkendový závod formule 1 v italské Monze, Lewis Hamilton
Víkendový závod formule 1 v italské Monze
Víkendový závod formule 1 v italské Monze
Víkendový závod formule 1 v italské Monze
10
Fotogalerie
Jedna z nejpopulárnějších motoristických disciplín, seriál závodních monopostů formule 1, je na prodej. Držitelé akcií, mezi které patří investiční společnosti CVC Capital Partners nebo Waddell & Reed, se chystají své podíly zpeněžit údajně za astronomickou částku 8,5 miliard dolarů (205 miliard korun).

První splátku by měl na účet nových majitelů nejvážnější zájemce, americko-britská mediální a telekomunikační společnost Liberty Global, převést již v úterý. Firma v současnosti podniká v oblasti poskytování kabelové televize a internetového připojení, jejími dceřinými společnostmi jsou například UPC a freeSat, které své služby poskytují i na území České republiky. Svému podnikání se Liberty Globaů kromě Evropy věnuje na celém americkém kontinentu a v Austrálii.

Informaci potvrdil německému magazínu Auto Motor und Sport jeden z akcionárů, samotný ředitel závodu Bernie Ecclestone. Podle dostupných informací měli o seriál zájem také další investoři. Mezi nimi byla například společnost Qatar Sports Invstments nebo Stephen Ross, majitel týmu Miami Dolphins, údajně se také jednalo s podnikateli z Číny. K finální dohodě mělo dojít o víkendovém závodě v italské Monze, kde se s budoucím majitelem setkali také zástupci týmů a automobilek, mimo jiné také ředitel Daimleru Dietrich Zetsche.

Změna majitele formule 1 by byla příznivci seriálu jistě vítaná, CVC, která ve společnosti drží 35procentní podíl, se dlouhodobě potýká s kritikou. Ta na něj míří jak ze strany týmů a závodníků, tak i fanoušků. V posledních letech údajně CVC ze seriálu vyváděla velké množství zisků, odměny za závody pak putovaly především velkým týmům. Kvůli tomu došlo mezi jednotlivými stájemi k velkým rozdílům, což značně snížilo atraktivitu celého závodního seriálu. Výsledkem je nižší sledovanost závodů a klesající zisky.

Podívejte se na fotografie z víkendového závodu v italské Monze:

Jednotlivé dceřiné společnosti Liberty Media patří již dlouhodobě mezi sponzory seriálů formule 1, záměr nového vlastníka by byl tedy jasný. Pomocí jedné z nejsledovanějších sportovních událostí by chtěl výšit povědomí o svém podnikání, zároveň by bylo vlastnictví závodu ideální reklamou v případě snahy o expanzi na další světové trhy.

Ačkoliv se finální podepsání dohody nezadržitelně blíží, otazníků kolem budoucnosti seriálu neubývá. Podle deníku Telegraph můžou celý záměr prodeje zhatit závodní týmy Force India a Sauber, které podaly stížnost k Evropské komisi. Zároveň není jasné, kdo seriál povede nadále. Bernie Ecclestone se ve vedení pohybuje již od sedmdesátých let, v současnosti je mu však 85 let a v minulosti se potýkal se závažnými zdravotními potížemi.

Nejčastěji je jako Ecclestonovův nástupce označován Chase Carey, člen vedení mediálního domu 21st Century Fox. Podle všeho však ke změně ředitele Formule 1 nedojde okamžitě, seriál jistě bude chtít využít Ecclestonových dlouholetých zkušeností a kontaktů, pomocí kterých udělal ze závodů formulí jeden z nejpopulárnějších sportů.