Fotbalové Euro se podle Polska vydaří i bez politiků

Stadion ve Wroclawi

Stadion ve Wroclawi Zdroj: profimedia.cz

Olympijský stadion v Kyjevě již prošel rekonstrukcí
V jeho okolí ale ještě probíhají stavební práce
Otevírací ceremoniál stadionu ve Lvově
Donbas Arena v Donětsku
Stadion v Charkově
6
Fotogalerie
Červnový evropský fotbalový šampionát v Polsku a na Ukrajině se vydaří i bez politiků. Podle agentury PAP si to myslí polský premiér Donald Tusk. Šéf polského kabinetu tak dnes reagoval na vzrůstající počet evropských politiků, kteří kvůli případu vězněné expremiérky Julije Tymošenkové nechtějí na Ukrajinu přijet.

„Fotbaloví fanoušci nejsou příliš zvědaví na to, aby na utkáních viděli politiky,“ poznamenal Tusk. Formu protestu bojkotujících politiků sice označil za „nepřiměřenou“, dodal ale, že Euro 2012 neutrpí neúčastí politiků žádnou škodu.

Západ požaduje, aby Ukrajina Tymošenkovou propustila a umožnila jí řádné léčení vyhřezlé meziobratlové ploténky, kvůli které je upoutána na lůžko. Na protest proti způsobu, jakým úřady s Tymošenkovou zacházejí, zrušila cestu na fotbal mimo jiné celá Evropská komise v čele s předsedou José Manuelem Barrosem. Německá kancléřka Angela Merkelová ve čtvrtek uvedla, že její návštěva ukrajinské části šampionátu je „otevřená záležitost“.

Varšava bojkot kritizuje a považuje ho za nepřiměřený. Polský prezident Bronislaw Komorowski v této souvislosti varoval, že odmítavé chování Západu může zhatit proevropský kurz Ukrajiny, která by se pak začala orientovat na Moskvu.

Čtěte také:

Tymošenková dál drží hladovku, spory kolem Eura se hrotí

Fotbalové Euro 2012 může Ukrajině ztrpčit život

Komorowski patří zhruba k polovině prezidentů, kteří se doposud neodmítli zúčastnit středoevropského summitu na Jaltě. Na vrcholnou schůzku, která se uskuteční za týden na jihu Ukrajiny, původně měla přijet asi dvacítka hlav států. Dvanáct z nich včetně Václava Klause již svou cestu odvolalo, naposledy tak učinili prezidenti Albánie, Lotyšska a Maďarska.

Fotogalerii ukrajinských fotbalových stadionů si prohlédněte zde:

Z českých politiků se v případu Tymošenkové angažuje také předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová, která dnes odeslala dopis předsedovi ukrajinského parlamentu Volodymyru Lytvynovi. V listu, který vedle ní podepsalo dalších 33 členů dolní komory parlamentu, ho žádá, aby se zasadil o dodržování lidských práv a humánního zacházení s ukrajinskou expremiérkou.

Kaczyński chce, aby se kvůli Tymošenkové finále ME hrálo v Polsku

Lídr polské opozice Jaroslaw Kaczyński vyzval fotbalovou unii UEFA, aby červencové finále nadcházejícího evropského fotbalového šampionátu přesunula z Ukrajiny do Polska. Podle něj by to byla adekvátní reakce na věznění ukrajinské expremiérky Julije Tymošenkové.

„UEFA by měla přinejmenším přesunout finálový zápas Eura 2012 z Kyjeva do Varšavy. Jakákoli jiná reakce se bude rovnat tichému schvalování nedemokratických aktivit ukrajinské vlády,“ napsal dnes Kaczyński, předseda nejsilnější polské opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS), na svém blogu.