FOTOGALERIE: Pivo a párek Borise Johnsona

Boris Johnson, kandidát na vedení britské konzervativní strany, drží během návštěvy v ústředí Heck Foods Ltd. řetěz uzenin v rámci svého turné na vedoucího konzervativní strany poblíž Bedale v Británii 4. července 2019.

Boris Johnson, kandidát na vedení britské konzervativní strany, drží během návštěvy v ústředí Heck Foods Ltd. řetěz uzenin v rámci svého turné na vedoucího konzervativní strany poblíž Bedale v Británii 4. července 2019. Zdroj: Reuters

Budoucí britský premiér Boris Johnson.
Boris Johnson s Arnoldem Schwarzeneggerem na snímku z roku 2011.
Budoucí britský premiér Boris Johnson.
Budoucí britský premiér Boris Johnson.
Budoucí britský premiér Boris Johnson.
22
Fotogalerie

Bývalý londýnský starosta a exministr zahraničí a nový premiér je nejspíš nejkontroverznějším současným britským politikem. Johnson je podle agentury Reuters miláčkem řadových členů Toryů. Oblibu si získal mimo jiné svým humorem a silným charismatem. Ti, co ho nemusí, o něm ovšem hovoří jako o šaškovi a manipulátorovi.

Polovina země Johnsona miluje, druhá půlka nenávidí. Do paměti běžných lidí se vepsal především svými často velice nevybíravými výroky. Evropskou unii například označil za „novou Římskou říši“, ruského prezidenta Vladimira Putina připodobnil k domácímu skřítkovi Dobbymu s charakterem tyrana a Tonyho Blaira zase v minulosti označil za sádelnaté prase.

Připomeňte si některé okamžiky jeho politické kariéry.