Foxconn chce vyrábět elektromobily pro Teslu. Výsledky Netflixu překonaly očekávání

Dodavatel Applu Foxconn hodlá proniknout na trh s elektromobily.

Dodavatel Applu Foxconn hodlá proniknout na trh s elektromobily. Zdroj: e15.cz

Šéf Foxconnu Terry Gou v úterý představil první dva prototypy elektrických vozidel od této tchajwanské společnosti.
Netflix ve třetím kvartále překonal očekávání analytiků. Získal 2,4 milionu nových uživatelů.
Miliony válečných uprchlíků z Ukrajiny se již vrátily domů.
Evropská komise představila nový energetický balíček. Připravuje půdu pro společné nákupy plynu.
5
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 292. den roku, svátek má Michaela, před 35 lety došlo ke kolosálnímu propadu na světových burzách. Americký akciový index Dow Jones spadl téměř o 23 procent. V západních zemích vešla tato událost do dějin pod označením „Černé pondělí“.

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

Nový energetický balík Evropské komise

Evropská komise navrhla vytvořit nový mechanismus, který by v zimě umožnil dočasně omezit velkoobchodní cenu plynu. Jde o součást dalšího souboru opatření, kterými chce Brusel bojovat proti energetické krizi. Nový plán také připravuje půdu pro společné nákupy plynu a uvolnil by miliardy eur z unijních fondů na pomoc firmám a domácnostem. Nezahrnuje ale dříve diskutované zastropování cen výlučně ruského plynu, obecnější limit na velkoobchodní ceny této suroviny nebo snižování ceny plynu používaného k výrobě elektřiny.

Ukrajinští uprchlíci se vracejí domů

Více než šest milionů Ukrajinců, kteří opustili své domovy kvůli ruské invazi, se navzdory přetrvávající válce vrátilo domů, upozorňuje agentura Bloomberg. Jenom do Kyjevské oblasti se již vrátilo kolem 1,5 milionu utečenců. Část z nich přijela ze zahraničí, někteří se ukrývali v bezpečnějších částech Ukrajiny. Jako nejčastější důvody pro návrat uprchlíci uvádějí potřebu vidět se opět se svými blízkými, ale třeba také pocity viny, že nesdílejí tragické osudy vlastních krajanů.   

Švédsko zrušilo ministerstvo životního prostředí

Nová švédská vláda premiéra Ulfa Kristerssona, jenž bude vládnout s podporou krajně pravicových Švédských demokratů, zrušila ministerstvo životního prostředí. Kristersson sice jmenoval ministryní životního prostředí teprve šestadvacetiletou Rominu Pourmokhtariovou, politička však nebude mít vlastní rezort, ale bude spadat pod ministerstvo energetiky, obchodu a průmyslu. Švédská opozice tento krok kritizuje a označuje ho za „devastující“.    

Netflix získal 2,4 milionu nových uživatelů

Americký streamovací gigant Netflix ve třetím čtvrtletí výrazně překonal očekávání analytiků a získal 2,4 milionu nových uživatelů. Jeho tržby za poslední tři měsíce dosáhly 7,93 miliardy dolarů, zhruba 198 miliard korun. Společnost si také plánuje od příštího roku posvítit na sdílení uživatelských účtů. Divákům, kteří se do platformy přihlašují přes cizí heslo, nabídne vytvoření vlastního účtu. Umožní také jednomu uživateli platit za více účtů najednou. Akcie Netflixu po uzavření trhu zpevnily o více než čtrnáct procent.    

Dodavatel Applu bude vyrábět elektromobily

Tchajwanský výrobce elektroniky a počítačových součástek Foxconn, který je klíčovým dodavatelem Applu, chce jednoho dne vyrábět elektromobily pro americkou Teslu. V úterý to oznámil výkonný ředitel Foxconnu Terry Gou. Podnik zároveň představil první dva prototypy svých elektrických vozidel - sportovní Model B a pick-up Model V. Podle Goua je cílem společnosti do roku 2025 proniknout na elektromobilový trh. Nechce však prodávat auta pod vlastní značkou, ale spíše je montovat pro zavedené automobilky typu Tesla.    

  

Stane se dnes

  • V Bruselu se koná sociální summit, který se bude zabývat sociálními a ekonomickými dopady války na Ukrajině. Předsedá mu český premiér Petr Fiala (ODS), společně s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem a šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. 
  • Na plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku vystoupí slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.
  • Německý ministr dopravy Volker Wissing představí plán rozvoje sítě nabíjecích stanic pro elektromobily. 
  • V Pekingu pokračuje 20. sjezd Komunistické strany Číny. Potrvá do 22. října. Současný čínský prezident Si Ťin-pching by měl být v jeho závěru potvrzen ve funkci na dalších pět let. 
  • Vyjde konečná zpráva o vývoji inflace v zemích Evropské unie za měsíc září.
  • Své hospodářské výsledky za třetí kvartál oznámí americká automobilka Tesla.