Francie podle prezidenta Macrona znovu zahájí výstavbu jaderných reaktorů

Bugejská jaderná elektrárna ve Francii

Bugejská jaderná elektrárna ve Francii Zdroj: profimedia.cz

Francie znovu zahájí výstavbu jaderných reaktorů, aby si tak zajistila energetickou nezávislost, dosáhla svých klimatických cílů a udržela ceny elektřiny pod kontrolou. Oznámil to dnes francouzský prezident Emmanuel Macron. Prohlášení přichází v době, kdy evropské země čelí prudkému zdražování elektřiny a plynu.

„Abychom zajistili energetickou nezávislost Francie, zabezpečili dodávky elektřiny a dosáhli klimatických cílů, zejména uhlíkové neutrality v roce 2050, poprvé po desetiletích v naší zemi znovu zahájíme výstavbu jaderných reaktorů a budeme pokračovat v rozvoji obnovitelné energie,“ uvedl Macron v dnešním televizním projevu. Dodal, že tento postup je nezbytný pro udržení cen energie na „rozumné“ úrovni.

Macron dříve sliboval, že do roku 2035 sníží podíl jádra na pokrývání spotřeby elektřiny ve Francii na 50 procent ze 75 procent. Nynější energetická krize v Evropě však postoj francouzské vlády změnila, píše agentura Reuters.

Video placeholde
Green deal pro Evropu. Co to je a jak má pomoci od zhoršování životního prostředí? • Videohub

Francie se ubírá odlišnou cestou než Německo, které se po havárii v japonské jaderné elektrárně Fukušima v roce 2011 rozhodlo pro úplný odchod od jaderné energie. Macron dnes sice neposkytl žádné podrobnosti, podle Reuters se nicméně předpokládá, že francouzská vláda během příštích týdnů oznámí výstavbu až šesti nových jaderných reaktorů.

Mluvčí českého ministerstva průmyslu a obchodu minulý měsíc uvedla, že Česká republika a Francie chystají spojenectví členských států Evropské unie v jaderné energetice. Ve společném prohlášení se podle ní mimo jiné píše, že „má-li Evropa v klimatickém boji zvítězit, potřebuje jadernou energii. Pro všechny představuje zásadní a spolehlivý zdroj pro zajištění nízkouhlíkové budoucnosti.“ K záměru se připojily také Bulharsko, Finsko, Chorvatsko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko. Francouzská EdF patří mezi zájemce o stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech.