Francie volá po eurovalu, který by měl bilion eur

François Baroin

François Baroin Zdroj: profimedia.cz

Francie by uvítala, kdyby měl připravovaný trvalý stabilizační mechanismus eurozóny (ESM) zápůjční kapacitu bilion eur. Prohlásil to ministr financí François Baroin v televizi BFM Business. Dosud se hovořilo o polovině.

Požadavek Paříže přišel jen několik dní poté, co Německo, zatvrzelý odpůrce přihazování garancí a peněz do fondu, naznačilo ze svého odporu slevit. „Záchranný štít je něco jako atomová zbraň v armádě,“ uvedl Baroin. „Je stvořen k tomu, aby nebyl použit, slouží jako nástroj k zastrašení,“ dodal francouzský ministr.

Nejvyšší možná ohlášená suma je podle něj řešením, jak co nejvíce zmenšit riziko, že se ekonomicky slabé státy na periferii eurozóny stanou terčem spekulantů. Německo, které má vložit do ESM 168,3 miliardy eur (Francie 126,4), souhlasilo zkraje týdne s kompromisem. Spočívá v tom, že současný euroval EFSF s datem ukončení 30. června 2013 a ESM s předsunutým startem na 1. července 2012 budou rok fungovat současně. To zaručí, že kromě 500 miliard z ESM bude k dispozici zbylých 200 miliard z EFSF. O palebné síle nového fondu chtějí diskutovat dnes a zítra ministři financí a hospodářství unie na neformálním zasedání v Kodani.