Francouzi obvinili Abdeslama. Podle právníka je hloupý a korán nikdy nečetl

Salah Abdeslam

Salah Abdeslam Zdroj: ctk

Salah Abdeslam, považovaný za jediného přeživšího teroristu z listopadových útoků v Paříži, byl dnes ráno vydán z Belgie do Francie. Francouzská prokuratura ho následně podle obvinila z členství v teroristické organizaci, z vražd, z únosu a z držení výbušnin a zbraní. Podle agentury Reteurs to oznámil Abdeslamův právník Frank Berton. Francouze Abdeslama zatkla belgická policie 18. března v Bruselu a jeho vydání francouzské justici se očekávalo.

Abdeslam byl dnes v 09:05 středoevropského času na základě evropského zatykače, který v březnu vydala Francie, předán francouzským úřadům, uvedla belgická federální prokuratura v prohlášení. Při útoku skupiny džihádistů 13. listopadu zahynulo 130 lidí a další stovky osob utrpěly zranění. Šestadvacetiletý Abdeslam v přípravě a provedení atentátů hrál podle vyšetřovatelů klíčovou roli.

Francouzský ministr spravedlnosti Jean-Jacques Urvoas řekl, že Abdeslam bude zadržován v nejmenované věznici v oblasti Paříže. Uzavřen bude na samotce ve zvláštní části káznice, kde ho bude hlídat vyčleněný tým dozorců.

Abdeslamův francouzský advokát Frank Berton dnes ujistil, že jeho klient hodlá s francouzskými vyšetřovali spolupracovat. „Záleží mu na tom, aby vše vysvětlil. Mně zase záleží na tom, aby měl spravedlivý proces a aby byl souzen za věci, které spáchal, a ne za věci, které nespáchal,“ řekl Berton regionálnímu francouzskému deníku La Voix du Nord.

Po Paříži se zhroutil

Berton se rozhodl Abdeslama obhajovat po vzájemné schůzce v belgické věznici Beveren nedaleko Antverp, která se uskutečnila minulý týden v pátek. O svém klientovi řekl, že se kvůli událostem v Paříži zhroutil a že chce své činy vysvětlit.

O Abdeslamovi nově hovořil také jeho belgický právník Sven Mary, který poskytl rozhovor listu Libération. Mimo jiné řekl, že Abdeslam má inteligenci prázdného popelníku a že byl hňupem mezi drobnými delikventy v bruselské čtvrti Molenbeek, kde vyrůstal. „Je dokonalým příkladem generace GTA (počítačová hra o kriminálnících Grand Theft Auto), který si myslí, že žije ve videohře,“ řekl Mary. Dodal, že Abdeslam řekl, že korán nikdy nečetl, na internetu četl pouze jeho interpretaci.

Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že Abdeslam si během atentátů svůj vlastní sebevražedný útok rozmyslel a uprchl do Bruselu, kde byl nakonec dopaden. Belgie ho vydala Francii až po několika týdnech, protože Abdeslama vyslýchala pro jeho možné zapojení do sebevražedných útoků letos 22. března v Bruselu. Tři džihádisté tehdy na letišti a v metru belgické metropole zabili 32 lidí.