Francouzi vybírají kandidáta levice na prezidenta

Francie

Francie

Francouzští socialisté zahájili primárky, jejichž vítěz se zúčastní prezidentských voleb v příštím roce. Favority hlasování jsou nynější předsedkyně strany Martine Aubryová a především její bývalý šéf, François Hollande. Ségolène Royalové, která neúspěšně kandidovala v roce 2007, průzkumy nepřipisovaly moc šancí na úspěch.

Volby jsou tentokrát určené nejen straníkům, přijít k nim může každý registrovaný volič. Musí jen podepsat prohlášení, že zastává hodnoty levice a přispět jedním eurem. „Značí to novou demokratickou éru,“ komentoval způsob výběru Olivier Ferrand z levicového think-tanku Terra Nova. Pokud ani jeden z šesti kandidátů nedostane přes 50 procent hlasů, postoupí první dva do druhého kola, které se uskuteční 16. října.

Strana doufá, že hlasovat přijde alespoň milion Francouzů. Účast socialistům zřejmě hodně napoví o tom, jakou mají v současnosti podporu, a jestli má jejich kandidát v prezidentském klání šanci. Strana sice nedávno uspěla v senátních volbách, ty však byly nepřímé.

Dlouho se počítalo s tím, že se uchazečem levice stane bývalý šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn, jeho kandidaturu ale překazil sexuální skandál ve Spojených státech. Odborníci míní, že by přesto mohl prezidentské volby ovlivnit, jenže se zatím nedokážou shodnout na tom, zda by jeho podpora byla přínosem, nebo naopak zátěží.

Prezident Nicolas Sarkozy ještě otevřeně neodhalil svoje záměry, ale předpokládá se, že se pokusí své křeslo obhájit. Sarkozyho obliba je pouhý půlrok před volbami na historickém minimu. Lidé mu vytýkají úsporná opatření a tvrdí, že příliš hájí zájmy korporací. Velkým trumfem by pro socialisty také mohl být slib, že vrátí hranici důchodu na 60 let ze 62, s čímž se na voliče obracela

Jak Hollande, tak Aubryová by podle nedávného průzkumu v přímém souboji Sarkozyho porazili. Do klání ještě může zasáhnout šéfka krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.