Francouzská nezaměstnanost míří k rekordu, Hollande slibuje brzký obrat

François Hollande

François Hollande Zdroj: ctk

Nezaměstnanost ve Francii se v listopadu opět přiblížila rekordu. Proti říjnu, kdy se nečekaně snížila, vzrostla o půl procenta a meziročně pak o 5,6 procenta. Podle francouzského ministerstva práce ale roste pomaleji než dosud.

Podle oficiálních údajů bylo registrováno 3,293 milionu nezaměstnaných. Maxima dosáhl počet nezaměstnaných v září, kdy jich bylo evidováno 3,296 milionu.

Pokud se do statistik nezaměstnanosti zahrnou i lidé hledající trvalé zaměstnání, ale pracující alespoň na částečný úvazek, pak jich v kontinentální Francii bylo 4,876 milionu. To znamená proti minulému měsíci pokles o 0,1 procenta.

Francouzská vláda vytrvale v posledních měsících tvrdí, že trend se obrací. Podle komentáře tamního deníku Libération ale nezaměstnaných stále přibývá, i když v posledních měsících ve stále menší míře.

Prezident François Hollande, který v minulosti slíbil, že nezaměstnanost klesne do konce letošního roku, dnes reagoval prohlášením, že „obrat trendu dobře začal“. Snížení nezaměstnanosti z dlouhodobého hlediska je podle něj teď na dosah.

Podle odhadů francouzského statistického úřadu se tento obrat ale nedá zřejmě očekávat dříve, než v polovině příštího roku.