Fúze mezi evropskými a americkými firmami se vyšplhaly na rekordní 4,1 bilionu korun

Peníze

Peníze Zdroj: profimedia.cz

Unilever
Vývoj akcií Unileveru NV
Kraft Heinz
Kraft Heinz
5
Fotogalerie

Hodnota transatlantických fúzí a akvizic mezi firmami ze Spojených států a Evropy vzrostla v dosavadním průběhu tohoto roku proti stejnému období loňska o 82 procent na zhruba 172 miliard dolarů (4,1 bilionu korun). Je to v této fázi roku nejvyšší hodnota, jakou ve svých údajích sahajících do roku 2007 zaznamenala zpravodajská a informační společnost Thomson Reuters.

Společnosti na obou stranách Atlantiku usilují o spojování a expanzi, aby si v situaci slabého hospodářského růstu uchovaly dynamiku. Americké firmy k zájmu o aktivity v zahraničí motivoval růst akciových trhů po zvolení prezidenta Donalda Trumpa a sílící kurz dolaru, který jim zlevňoval zahraniční nákupy. K akvizicím podněcují i nízké úrokové sazby na obou stranách Atlantiku, uvedla agentura Reuters.

Nejnovějším příkladem transatlantických transakcí je dnešní zpráva o spojení americké chemické společnosti Huntsman se švýcarskou Clariant do subjektu s tržní hodnotou přesahující 14 miliard dolarů. Zájem o velké transakce letos ukázal pokus americké potravinářské skupiny Kraft Heinz o převzetí evropského koncernu Unilever za 143 miliard dolarů a akvizice, v níž americký farmaceutický gigant Johnson & Johnson koupil švýcarskou biotechnologickou společnost Actelion za 30 miliard dolarů.

Američané v Evropě letos zatím nejvíce kupují firmy se sídlem ve Švýcarsku a Nizozemsku. Hodnota nákupů firem z těchto zemí přesahuje k dnešku 70 miliard dolarů. Z Evropy na druhé straně nejvíce nakupují v USA firmy z Británie, jejichž akvizice ve Spojených státech mají zatím hodnotu 21,5 miliardy dolarů.