G20: Světovou ekonomiku ohrožují války, terorismus a brexit

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Růst světové ekonomiky zůstává mírný a nerovnoměrný. Uvedli to ministři financí a guvernéři centrálních bank ze skupiny největších světových ekonomik G20. Poukázali rovněž na hospodářská rizika spojená s geopolitickými konflikty, terorismem, migrační krizí či možným vystoupením Británie z Evropské unie.

Skupina G20 ve svém komuniké rovněž potvrdila, že její velkou prioritou zůstává transparentnost ve finančním sektoru. Tlak na zajištění této transparentnosti v poslední době zesílil v důsledku aféry kolem úniku informací z takzvaných Panamských dokumentů o převádění peněz do daňových rájů.

G20 vyzvala všechny země a finanční centra, aby se bezodkladně připojily k dohodě o automatické výměně finančních informací. Pohrozila možnými kroky vůči těm, kdo nebudou dostatečně spolupracovat v oblasti daňové transparentnosti. Ujistila také o svém odhodlání bojovat proti veškerým formám financování terorismu.

Skupina G20 rovněž zopakovala svůj dřívější závazek neprovádět devalvace měny za účelem zvýšení konkurenceschopnosti. Potvrdila rovněž připravenost využít veškeré své politické nástroje k posílení hospodářského růstu.