G7: Odchod Británie z EU je rizikem pro globální růst

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: James Blunt via Flickr (CC BY-ND 2.0)

Odchod Británie z Evropské unie by mohl představovat "nové vážné riziko pro růst světové ekonomiky". Upozorňuje na to závěrečné prohlášení z dvoudenního summitu skupiny velkých světových ekonomik G7, který dnes končí v japonské Ise-Šimě. Referendum o EU se v Británii bude konat 23. června. Podle německé kancléřky Angely Merkelové se o možném odchodu Británie z EU na summitu nevedla diskuse, ale jde o signál, že mezi vůdci G7 panuje shoda v přání, aby Británie zůstala v EU.

Podle německé kancléřky Angely Merkelové se o případném odchodu Británie z EU, takzvaném brexitu, na summitu oficiálně žádná diskuse nevedla. Zmínka v závěrečném komuniké je podle ní signálem, že mezi vůdci G7 panuje shoda v přání, aby Británie zůstala v EU.

Britský premiér David Cameron prohlásil, že odchod jeho země z osmadvacítky by poškodil ekonomickou budoucnost Británie a zkomplikoval obchodní dohody se zeměmi jako je Japonsko. „Nikdy jsem nebyl skrytým stoupencem brexitu,“ řekl novinářům Cameron, který po dohodě s šéfy vlád a států evropské osmadvacítky na nové podobě vztahů mezi EU a Británii vede kampaň za setrvání země v unii.

Představitelé Británie, Francie, Itálie, Německa, Japonska, Kanady a Spojených států zároveň v závěru schůzky označili globální růst za naléhavou prioritu a zavázali se v hospodářské politice usilovat o rychlejší dosažení silného, udržitelného a vyváženého růstu.

Světovou ekonomiku by mohla "zachvátit" krize

„Existuje riziko, že světovou ekonomiku zachvátí krize“, pokud činitelé nepřikročí k adekvátním opatřením, uvedl podle agentury Reuters japonský premiér Šinzó Abe. Ten už ve čtvrtek řekl, že současná situace se v mnohém podobá té z roku 2008, kdy se po krachu investiční banky Lehman Brothers globální ekonomika ocitla v hluboké krizi.

Lídři G7 v dvaatřicetistránkovém prohlášení také vyzvali proti všem formám protekcionismu. Jednotlivé státy by podle nich měly rovněž zamezit konkurenční devalvaci svých měn. Činitelé také uvedli, že se budou zabývat nadprodukcí oceli na světových trzích. Čínu, kterou řada zemí obviňuje, že zaplavila trhy levnou ocelí, ale prohlášení G7 výslovně nezmiňuje.

Migrační krize je globální problém

Skupina rovněž označila migrační krizi, které čelí Evropa, za „globální problém, který potřebuje globální odpověď“. Prohlášení dále vyjádřilo „znepokojení nad situací ve Východočínském a Jihočínském moři“, kde územní spory zvyšují napětí.

Představitelé G7 se rovněž vyslovili pro prodloužení sankcí uvalených na Rusko po předloňské anexi Krymu. Sankce podle prohlášení mohou být zrušeny až poté, co Rusko splní své závazky z minských dohod o řešení konfliktu na východě Ukrajiny. Skupina také zveřejnila akční plán boje proti terorismu, který by podle ní mohl zaplnit kritické mezery v mezinárodní spolupráci.