Gazprom prý chystá vstup na burzu v Singapuru

Centrála Gazpromu

Centrála Gazpromu Zdroj: Thawt Hawthje

Ruský Gazprom plánuje v červenci vstoupit na singapurskou burzu. Tvrdí to alespoň agentura Interfax s odvoláním na zdroje z podniku. Plynárenský gigant Gazprom se snaží posílit vývoz do Asie, aby snížil svou závislost na Evropě. V současnosti jedná o dodávkách plynu do Číny.

Ruský prezident Vladimir Putin doufá, že tato jednání budou završena před jeho návštěvou v Číně, která se uskuteční příští týden. Dohoda by demonstrovala, že Rusko se v době napětí kolem ukrajinské krize může odvrátit od západních zemí k jiným trhům, napsala agentura Reuters.

Gazprom by na základě chystané dohody od roku 2018 do Číny dodával 38 miliard krychlových metrů plynu ročně. Je to zhruba čtvrtina současné čínské roční poptávky. Plyn by tam Gazprom posílal plynovodem z východní Sibiře, který je ale ještě třeba vybudovat.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na vývoz této suroviny z Ruska monopol. Firma je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí včetně České republiky a pokrývá zhruba 30 procent celkové poptávky po zemním plynu v Evropské unii.