Google kupuje kanceláře za miliardy. Nejdražší kanadské volby opět vyhrál Trudeau

Americký technologický gigant Google si kupuje nové kancelářské prostory na Manhattanu za 2,1 miliardy dolarů. Jiné firmy se kanceláří naopak zbavují.

Americký technologický gigant Google si kupuje nové kancelářské prostory na Manhattanu za 2,1 miliardy dolarů. Jiné firmy se kanceláří naopak zbavují. Zdroj: Reuters

Kanadským premiérem zůstane Justin Trudeau. Jeho Liberální strana potřetí za sebou vyhrála volby, které byly tentokrát nejdražší v kanadské historii.
Obchodní dohodu mezi Velkou Británií a USA se zřejmě jen tak uzavřít nepodaří. Vyplynulo to z úterní schůzky premiéra Borise Johnsona (vpravo) a prezidenta Spojených států Joea Bidena.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Britsko-americká obchodní dohoda je od podpisu daleko 

Americký prezident Joe Biden v úterý přijal v Bílém domě britského premiéra Borise Johnsona. Z jejich schůzky mimo jiné vyplynulo, že obchodní dohodu mezi USA a Spojeným královstvím se zřejmě jen tak uzavřít nepovede. Přiznal to i samotný Johnson, který novinářům dokonce naznačil, že smlouva o volném obchodu se nejspíš nestihne podepsat dříve než v roce 2024, kdy se v obou zemích konají volby. Agentura Bloomberg připomíná, že ministerský předseda by tím nesplnil nejdůležitější slib brexitového referenda. Stoupenci odchodu Británie z Evropské unie tvrdili, že právě Washington rychle nahradí Brusel v úloze hlavního byznysového partnera ostrovního království.    

Kanadským premiérem zůstává Trudeau

Liberální strana dosavadního kanadského premiéra Justina Trudeaua včera těsně zvítězila v předčasných parlamentních volbách. „Zvolili jste si vládu, která za vás bude bojovat,“ vzkázal Kanaďanům Trudeau, pro kterého se jedná už o třetí volební triumf v řadě. Liberálové si nicméně nedokázali zajistit v parlamentu většinu, k čemuž jim chybí dvanáct křesel. Při schvalování zákonů tak budou nuceni více spolupracovat s opozicí. Volby byly i kvůli opatřením proti šíření koronaviru nejdražší v kanadské historii. Náklady se vyšplhaly na 600 milionů kanadských dolarů, téměř 10,2 miliardy korun. Lídr největší opoziční strany, konzervativec Erin O'Toole, označil hlasování za „plýtvání časem a penězi“.

 

Z trhů a burz 

Evropským akciím se dařilo, americké uzavřely smíšeně

Burzy ve Spojených státech se v úterý příliš nehýbaly. Investoři vyčkávají na výsledek probíhajícího zasedání americké centrální banky. Mnozí se také obávají potíží čínského realitního gigantu Evergrande, kterému hrozí bankrot. Index S&P 500 se snížil o 0,08 procenta. Dow Jones klesl o 0,15 procenta. Nasdaq Composite se však o 0,22 procenta zvedl. Evropské trhy za včerejšek výrazně posílily. Vzhůru je táhly především cenné papíry firem ze sektoru cestovního ruchu. Panevropský STOXX Europe 600 zpevnil o procento. Německý DAX si připsal 1,43 procenta. Francouzský CAC 40 vyskočil o 1,5 procenta a britský FTSE 100 skončil v zisku 1,12 procenta.    

Google investuje do nemovitostí

Americká technologická společnost Google si kupuje novou kancelářskou budovu na newyorském Manhattanu. Objekt je teprve ve výstavbě a bude dokončen v polovině roku 2023. Google za něj zaplatí 2,1 miliardy dolarů, asi 45,5 miliardy korun. Korporace se tak připojuje k ostatním technologickým obrům, kteří letos mohutně investují do nákupů nemovitostí. Například Amazon si rovněž nedávno pořídil v New Yorku budovu za 978 milionů dolarů. Ostatní společnosti se vzhledem k rozmachu práce z domova naopak kanceláří spíše zbavují. Třeba americká banka JP Morgan Chase chce momentálně své masivní kancelářské prostory na Manhattanu pronajmout.      

Tweet dne

„Se Scottem Morrisonem. Upřímná, přímá a živá výměna názorů ohledně nového bezpečnostního paktu mezi USA, Austrálií a Británií. Srozumitelnost je mezi přáteli nutná. Dialog je klíčem k budování silných partnerství. Zůstaneme v blízkém kontaktu.“

Předseda Evropské rady Charles Michel se snaží vyřešit nedávnou diplomatickou roztržku mezi Evropskou unií a Austrálií. Kvůli nové bezpečnostní alianci Canberry s Londýnem a Washingtonem přišla Francie o lukrativní kontrakt na dodávku ponorek pro australskou armádu. 

Stane se dnes

  • V Německu vrcholí kampaně politických stran. Volby do Spolkového sněmu se odehrají za čtyři dny. 
  • Koná se neformální setkání ministrů dopravy a energetiky států Evropské unie. Zabývat se budou infrastrukturou pro ekologicky čistá paliva či vlivem klimatické reformy na energetický trh. 
  • Premiér Andrej Babiš (ANO) navštíví maďarsko-srbské hranice, kde si prohlédne technické a personální zabezpečení hraničního prostoru. 
  • Americká centrální banka Fed bude ve večerních hodinách informovat o výsledku svého jednání k měnové politice.