Google ukázal prototyp 3D mobilní navigace v interiérech - projekt Tango

Americký internetový gigant Google představil prototyp chytrého telefonu se souborem kamer, snímačů a čipů, které přístroji umožňují zachytit okolní prostředí jako trojrozměrnou mapu. Google doufá, že tak uspíší vznik mobilních aplikací, které by například zrakově postiženým mohly usnadnit orientaci v neznámém uzavřeném prostoru. Užitečné by prý mohly být třeba i při nakupování nábytku nebo při hledání zboží v obchodě.

Senzory zabudované v chytrém telefonu umožňují přístroji provést každou sekundu více než 250.000 3D měření a aktualizovat jeho polohu v reálném čase. Společnost poskytla 200 prototypů vývojářům, kteří by pro ně chtěli vytvořit aplikace, informoval server BBC.

„Naším cílem je dát mobilním zařízením chápání prostoru a pohybu v lidském měřítku,“ uvedl Johny Lee, šéf projektu, který se jmenuje Tango.

Společnosti podle analytiků zkoumají, jak dostat technologický pokrok do každodenního života a pokusit se tak přilákat další zákazníky. Například japonská firma Sony si loni nechala patentovat „chytrou paruku“, která prý může najít využití mimo jiné ve zdravotní péči.

Projekt Tango