Guatemala musela kvůli erupci sopky uzavřít mezinárodní letiště

Vulkán Fuego

Vulkán Fuego Zdroj: Scottydude via Wikimedia Commons (GFDL)

Guatemalské úřady kvůli erupci sopky uzavřely mezinárodní letiště v metropoli této středoamerické země. Uvedla to agentura EFE. Sopka Fuego, vzdálená asi 50 kilometrů od hlavního města, chrlí popel do výšky 6500 metrů nad mořem. Úřady zatím neuvedly, kdy by se letiště mohlo znovu otevřít.

Evakuace obyvatel zatím nebyla nařízena, i když úřady vyzvaly lidi v okolí, aby se zásobili potravinami a vodou, a byli v pohotovosti. Popel ze sopky totiž dopadá v okruhu asi 25 kilometrů, takže ztěžuje dopravu na okolních silnicích.

Vulkán Fuego je v Guatemale jednou z více než třicítky sopek, aktivní jsou ale jen tři. Sopka Fuego, vysoká 3763 metrů, se přitom k životu letos probudila už podruhé. Kvůli její erupci bylo guatemalské letiště uzavřeno i loni v únoru, tehdy to bylo na 24 hodin.

Sopka Fuego patří k nejaktivnějším ve Střední Americe. Lehký kouř zní stoupá prakticky denně, ale větší erupce nejsou tak časté. Nicméně například v září 2012 muselo být kvůli aktivitě této sopky evakuováno asi 33.000 lidí.