Hamás útočí na izraelská letiště. Vyzývá aerolinky, aby zastavily provoz

Rakety Hamásu vypálené na Izrael

Rakety Hamásu vypálené na Izrael Zdroj: ČTK / AP / Hatem Moussa

Izrael odpověděl několika leteckými útoky na město Gaza
Ty podle Tel Avivu zabily několik vojenských představitelů Hamásu a zničily dvě sídla organizace
Následky izraelský leteckých útoků na Gazu
4
Fotogalerie

Palestinští radikálové z Pásma Gazy se snaží ostřelovat Ramonovo mezinárodní letiště na jihu země, kam Izrael kvůli ostřelování Tel Avivu odklonil lety z Ben Gurionova letiště. Podle deníku The Times of Israel se palestinské hnutí Hamás nejspíš snaží přimět Izrael, aby zcela uzavřel letový provoz nad zemí.

Hamás oznámil, že na druhé izraelské letiště vystřelil „obrovskou raketu“, a vyzval letecké společnosti, aby „pozastavily“ všechny lety do Izraele. Raketa dopadla poblíž města Eljat. Právě nedaleko něj se Ramonovo letiště nachází.

Podle serveru The Times of Israel jde zřejmě raketu, která po vypálení z Pásma Gazy na Izrael urazila největší vzdálenost - asi 250 kilometrů.

Izrael už kvůli ostřelování odklonil lety z Ben Gurionova letiště poblíž Tel Avivu na letiště na jihu země, koncipovaného jako alternativa v době ozbrojených konfliktů. Letecké společnosti British Airways, Lufthansa, Iberia a Virgin Atlantic zrušily veškeré lety do Tel Avivu, ud dříve tak učinily Delta Air Lines a American Airlines. Agentura AFP napsala, že společnosti American Airlines a United Airlines zastavily lety do Izraele nejméně do 15. května.