Hamburk má smělý plán. Do 20 let se chce obejít bez aut

Hamburk

Hamburk Zdroj: Hecki via Wikimedia

Hamburk patří v otázce ekologie k nejprogresivnějšímm evropským městům. Severoněmecká metropole, kromě jiného také evropské zelené město roku 2011, nedávno představila nový plán. V následujících dvaceti letech chce město změnit natolik, že zde automobily jednoduše nebudou třeba.

Ambiciózní projekt s názvem Green Network (Zelená síť) má za cíl všechny veřejné plochy - náměstí, parky nebo například sportoviště - propojit stezkami pro pěší a cyklisty tak, aby člověk pohybující se městem auto mohl nechat doma.

„Jiná města jako třeba Londýn mají oddychová místa, ale kompletně zelené město od předměstí do centra bude opravdový unikát. Nejpozději za dvacet let se budou lidé v Hamburku pohybovat na kole, pěšky nebo hromadnou dopravu,“ uvedla mluvčí radnice Angelika Fritsch pro web Archdaily.com.

Zelený projekt má ovšem ještě další účel. Nově vystavěné plochy mají také bránit záplavám, pohlcovat část znečištění ovzduší a v neposlední řadě regulovat teplotu (průměrná teplota ve městě se za posledních 60 let zvýšila o devět stupňů Celsia, uvádí Guardian).

Mapa HamburkuMapa Hamburku | Hamburg.deMapa Hamburku.

V současné době asi tři desítky zaměstnanců radnice připravují podrobný plán „zelené sítě“. Projekt by měl proměnit až sedm tisíc hektarů v sedmi městských částech. Infrastruktura města projektu do jisté míry nahrává. Plochy, které chce město v následujících letech propojit, představují 40 procent města. „Chceme lidem nabídnout dostatek příležitostí k odpočinku přímo v centru města, aby lidé neměli potřebu vzít auto na víkendové výlety mimo město,“ doplňuje mluvčí radnice.

S pomocí této sítě hamburská radnice věří, že auto - v některých městských částech jediný možný dopravní prostředek - bude v budoucnu zbytečné.

První z velkých měst, kde se sdílejí auta
Druhé největší německé město Hamburk se v roce 2011 stalo prvním městem s více než miliónem obyvatel, kde byl zaveden systém sdílení automobilů společnosti Daimler s názvem Car2go. Systém Car2go umožňuje registrovaným uživatelům za poplatek používat auto kdykoli ho potřebují.