Hesenský ministr financí spáchal sebevraždu. Zřejmě neustál obavy z ekonomických následků pandemie

Thomas Schäfer, hesenský ministr financí spáchal sebevraždu. Pravděpodobnou příčinou byly obavy z ekonomických následků globální pandemie.

Thomas Schäfer, hesenský ministr financí spáchal sebevraždu. Pravděpodobnou příčinou byly obavy z ekonomických následků globální pandemie. Zdroj: ČTK

Hesenský ministr financí Thomas Schäfer spáchal sebevraždu, pravděpodobně kvůli tomu, že byl „hluboce znepokojen“ ekonomickými dopady pandemie koronaviru. Podle německého serveru The Local o tom v neděli informoval hesenský premiér Volker Bouffier. Respektovaný 54letý Schäfer byl v sobotu nalezen mrtvý poblíž železniční trati.

Prokuratura se domnívá, že politik spáchal sebevraždu. „Jsme v šoku, nemůžeme tomu uvěřit a jsme všichni ohromně smutní,“ uvedl hesenský premiér v prohlášení pro média. Schäfer byl tamním ministrem financí deset let. Viditelně otřesený Bouffier zavzpomínal, že zesnulý politik pracoval „dnem i nocí“, aby společnostem i pracujícím pomohl vyrovnat se s ekonomickými dopady současné koronavirové pandemie. Domníváme se, že byl z té situace „velmi znepokojený,“ dodal Bouffier, který je blízkým spojencem německé kancléřky Angely Merkelové.

V Hesensku se nachází německá finanční metropole Frankfurt, kde sídlí společnosti jako Deutsche Bank či Commerzbank. Ve městě leží rovněž sídlo Evropské centrální banky.

Oblíbený a velmi respektovaný ministr byl dlouho považován za možného nástupce hesenského premiéra. Stejně jako Bouffier i Schäfer byl členem Křesťanskodemokratické unie (CDU) německé kancléřky Angely Merkelové. Zanechal po sobě ženu a dvě děti.