Německý realitní trh čeká ochlazení. Ekonomové nevylučují ani konec desetiletého růstu

Německý realitní trh čeká ochlazení

Německý realitní trh čeká ochlazení Zdroj: Profimedia

Německý realitní trh čeká ochlazení
Německý realitní trh čeká ochlazení
Německý realitní trh čeká ochlazení
"Stay at Home", hlásá nápis na střeše domu v Berlíně. Koronavirová brize patrně výrazně dopadne na německý realitní trh
5
Fotogalerie

Koronavirová krize výrazně zpomalí růst ceny nemovitostí i nájemného v Německu, myslí si tamní ekonomové. Pokud by krize trvala měsíce a každodenní život v zemi by byl nadále silně omezen, je představitelný i konec deset let trvajícího zdražování na realitním trhu, píše agentura DPA.

Vzhledem k nejistotě ohledně důsledků pandemie a životních omezení se trh s bydlením pravděpodobně v příštích dvou měsících zastaví, říká Michael Voigtländer, realitní expert z Institutu pro německé podnikání.

„Prohlídky nemovitostí se dramaticky omezily a mnoho kupujících ruší své plány na nové bydlení. Obávají se o svou práci nebo očekávají snížení příjmů,“ dodává Voigtländer. Němci také nyní mnohem méně vyhledávají na internetu termíny spojené s nákupem nebo pronájmem bydlení, vyplývá z dat vyhledávače Google. Voigtländer to vnímá jako relevantní ukazatel. Stejný pokles zájmu klientů v uplynulých dnech zaznamenali také zprostředkovatelé hypoték, jako je například firma Hüttig & Rompf.

„Očekáváme, že ceny nemovitostí budou výhledově stagnovat, nebo mírně poklesnou,“ uvedl Voigtländer. Pochybuje o tom, že inzerentům se podaří nové byty prodat za nyní inzerované „ambiciózní“ ceny.

O tom, že německý realitní trh neunikne korekci, jsou přesvědčeni také bankéři z Landesbank Helaba. A obdobný názor zastává i Günter Vornholz, profesor ekonomie nemovitostí na EBZ Business School v Bochumi.

„Kdo nemusí, ten v krizi žádnou nemovitost nenakupuje nebo odloží stěhování do většího bydlení,“ uvedl Vornholz. Realitní investoři při propadu akciových trhů přišli o velké peníze a ty jim nyní chybí na investice do nemovitostí, tlak na ceny proto roste. Ceny sice zůstaly přijatelné pro velké investory, ale podle Vornholze není jasné, zda budou draze nakupovat, když existuje nejistota ohledně příjmů z pronájmu. Nárůst nezaměstnanosti a hrozící zkracování pracovní doby sníží finanční možnosti řady rodin. Pro některé z nájemníků bude příliš nákladné i jejich stávající bydlení, upozornil.

Někteří experti v Německu již hovoří o budoucím propadu cen až o 30 procent, což ale podle Voigtländera není pravděpodobné. „Nedostatek bytů ve městech trvá, úrokové sazby při financování nákupu jsou nízké a mnoho lidí má dostatek peněz,“ řekl.

Pandemie již ovlivňuje i celý stavební průmysl. Na některých stavbách jsou již hlášená zpoždění. Velké stavební společnosti mají problémy, protože subdodavatelům chybí zahraniční pracovníci, uvedla k tomu Ústřední asociace německého stavebnictví. Problémy mají i pronajímatelé, protože v době krize nemohou vypovědět smlouvy nájemníkům, kteří neplatí. Opatření se má podle rozhodnutí spolkové vlády vztahovat na dluhy z pronájmu od dubna do konce června.

Velké bytové skupiny proto již dělají nájemníkům ústupky. Například společnost LEG Immobilien v souvislosti s pandemií upustila od zvyšování nájemného a Deutsche Wohnen slíbila možnost odložit platby.